Mar 3, 2011

Melayu Jumud

Sedang guwa asyek mencuci mata, memilih makanan mane yang bernasib baik untuk disumbat dalam tembolok guwa, tiba2 ;

Si bebal : Bro, adek beradek jugak ke?

Guwa toleh kiri kanan dan pastikan guwa adalah orang terpilih untuk jawab soalan berkenaan..

Guwa : Hah???
Si bebal : Cantik topi lu bro..
Guwa : ???
Si bebal : Siap tiga kaler lagi tu..

Guwa jeling topi yang bertakhta kat atas kepale guwa dan teringat bahawa guwa pakai topi yang guwa beli kat kedai rasta tempohari..
Dalam kepala hotak guwa dah tau ape yang lahabau tu cuba untuk sampaikan..
Guwa tak layan dan blah tanpa sepatah kata bak angin sepoi2 bahasa bertiup sewaktu petang yang dingin..

Si bebal : Oi bro, lu pehal kerek beb?? Adek beradek pon lu nak tarik muka.. Lu area mane weyh?? bla bla bla......sampai abang jamil mampos............

***************

Si bebal tu guwa rase umur dah 35, anak 3 orang..
Jarak guwa dengan si bebal tu mase mule2 die tegur guwa adalah lebih kurang 5 meter..
Lebih kurang 10 hingga 15 orang dapat mendengar dengan jelas ape yang si bebal tu terjerit-jerit kat guwa mase tu..
Lokasi adalah di pasar malam..

***************

Member2 yang guwa dah lame tak jumpe akan menegur guwa dengan kate2 yang kadang2 guwa tak paham..
Ade yang hulur tangan salam ngan guwa terbelit sane terbelit sini..
Antara soalan cepumas yang guwa dapat :
lu join 3line jugak ke bro??
Area mane??
Jawapan guwa akan sama setiap kali soalan berjenis itu sampai ke halwa telinga guwa ;
Guwa pekida tapi register kat jamaica.. 
Punca utama guwa diajukan soalan berbentuk lazim itu adalah karena guwa pakai topi atau baju atau sling bag atau selipar atau ape2 aksesori yang tercoret 3 kaler ini ; 

MERAH KUNING HIJAU 

Kesimpulan yang guwa berjaya buat ;
Di Malaysia, sesiapa yang mempunyai barangan atau apa saja yang berada bersamanya yang melibatkan 3 kaler yang dinyatakan di atas adalah pekida @ 3line @ ape2 lagi yang guwa sendiri pon tak tau istilahnya..
Ia adalah termasuk mekanik yang sedang repair lampu isyarat, rosnah yang pakai baju kelawar 3 kaler, mak jah yang pakai kain batik 3 kaler, dol yang sedang makan aiskrim "traffic light" kat kedai ah seng, tokey kedai cat yang sedang display kaler kat kedai beliau, nigger yang pakai baju bob marley, budak2 yang maen block cube susun2 jadik tiga kaler, tokey kedai rasta di dataran pahlawan, cine jual gelang2 hand-made kat jonker walk, dan pakcik jual cendol kat durian tunggal..

Cukoplah adek beradek guwa..
Dah cukop ramai rasenye..
Serabotlah ramai sangat adek beradek ni..
Penin palehotak berjimbit nih.. 

Adakah orang utan kat sidebar guwa ni adalah pekida??

** Guwa ingat dah hilang kaum primitif ni, rupenye ade yang tersisa lagi.. 
** Kata2 "Takkan Melayu hilang di dunia" dah hampir tak relevan sebab Melayu hampir pupus akibat bertarung sesama sendiri di Tanah Melayu..

Sambung kat sini

12 comments:

MATAHARI said...

boleh tak gua mau gelak?


hahah. gila skeptikal tengok kaler lampu isyarat je terus pekida. tiga kaler ni merogol minda mereka yang skeptikal.

- koroe - said...

gua macam pernah nampak lu ni.


adek beradik !

haha

apisv2 said...

plawok2 plawok2 ...

apik pehe said...

hahaha..bleh lak camtu..naseb bek ko x layan

- mrs koroe - said...

apesal org utan tu comel sangat .

AyyU KamaZ said...

haha.. pe masalahnye org2 tuh..okey je topi tuh.

RastaMat said...

@ MATAHARI

mereka memang perlu digelakkan kerana mereka meminta untuk digelakkan..

minda jumud mereka akan kekal selamanya kerana terlalu taksub dengan kuasa..

RastaMat said...

@ - koroe -

kalau lu nampak wa tegur je lah..
tapi jangan hulur tangan nak salam belit2..
wa belit kepale lu nanti..

hahaha..

RastaMat said...

@ apik pehe

kalau dilayan makin menjadi..
tapi member wa penah melayan si bebal si bebal ini..
nanti ada mase wa up entri laen plak pasal si bebal yang di layan..

RastaMat said...

@ - mrs koroe -

minat dengan beliau??
nanti wa pos sekor kat lu..
lu bela la..

hahahaha...

najihah sahami said...

hai awak..awak pekida ea??hak2...lawak2..

mcm2 la ragam manusia nih.

kayk3rek said...

kn pekida asal dr Jamaica..adek beradik la 2..ahaha