Sep 30, 2010

Garisan Abstrak



NikBinJidan+Meor
::NIKBINJIDAN::

Guwa minat hasil tangan brader ni..
Guwa rase Garisan Abstrak adalah karya terbaek brader ni..

::Meor
::Black (Amin Iskandar)
::Rahmat Haron 
::Pyan Habib
::Ubi Lepih
::Abdullah Jones
::Hishamuddin Rais

Pernah dengar name2 kat atas tu??
Mesti lu orang tak familiar sangat dengan diorang kan??

Kalau Fynn Jamal, Ana Raffali n Wani Ardy??
Macam pernah dengar kan??

Ape yang guwa tau, diorang ni penyair, pemuisi (ade ke word ni???), penulis dan pemuzik..
Tolong betolkan kalau ade maklumat yang salah pasal geng-geng ni.. 
Diorang bukan penyanyi yang hanya menyanyi semata-mata..
Geng-geng ni sangat seni dalam muzik dan guwa salute..
Dulu geng-geng ni selalu lepak busking kat Central Market..
Tapi lepas bastard n orang majelis selalu kacau, diorang port tempat laen..
Yang guwa tau, diorang selalu port kat uptown n downtown area KL..
Tapi banyak kali guwa datang sane, tak pernah plak nampak diorang ni..
Hampeh betol la..
Kalau tak boley mintak sain kat dada..
Hahaha..

Bukan ape, guwa obses dengan diorang ni sebab diorang pejuang muzik..
Bukan pengejar dunia glamer dan harta benda..
Diorang ni betol2 indie/independent..
Bukan indie yang pakai suar ketat2, baju fit ade tulisan such as "SAYA SAYANG MAK SAYA" besar2 wif blinking color, pakai kasot striking color, rambot tutop telinga, so on and so forth..
Lu orang ade pakai macam tu ke??
Tak rase macam gampang ke??
Lagi2 yang takde knowledge bout indie music, then claim lu indie..
Kalau ye pon, cari la info sket pasal muzik indie ni..
Tak la mengarot sangat biler kene tanye..

Macam sampah jek guwa tengok..
Lu orang dah boley stay kat SINI..

Ok, guwa dah mencarot..
Have to stop now..

Addition; Geng-geng ni pon selalu lepak dengan Pak Samad..
Ok, full stop..

Sep 28, 2010

What is that???



WhatFcukFcuk??
Still can't see??

If we go to Google Translate;
From English to Malay = "sila busur sebelum anda memasuki bilik belakang anda"

So, what does it means???

And what for you have to bow (tunduk) before enter the back room???
Help me guys..
Really need you..

Picture; credit to Amal

Sep 22, 2010

Jangan Melintas Seperti Ayam???

Sape pernah nampak ayam nak lintas jalan?
Jujur Guwa nak cakap, Guwa tak pernah nampak pon ayam nak lintas jalan..
Diorang maen2 kat tepi jalan pon susah nak nampak..
Janganla gelak kat Guwa..
Walaupon dah 47 tahun Guwa hidup kat muke bumi ni, sumpah Guwa tak pernah nampak ayam nak melintas jalan..
Dulu kat belakang rumah Guwa siap ada reban ayam, tapi tak pernah plak nampak diorang buat reunion untuk lintas jalan..
Adessss...

Biler iklan pasal ayam kene langgar mase melintas jalan tu publish, Guwa sangat pelik..
Sebab Guwa tak pernah jumpe pon bangkai ayam bersepah kat jalan raya..
Jangan Melintas Seperti Ayam
Tak relevan langsong weyh..
Guwa selalu nampak bangkai menatang laen yang bersepah kat atas jalan..
Anjing, kucing, biawak, ular, mengkarung je yang Guwa selalu nampak..
Bangkai tupai pon Guwa pernah jumpe..

Kalau ikot logik, ayam susah nak kene langgar sebab sight die adalah monoscopic..
Ayam tak payah nak toleh kiri kanan pon sebelum melintas..
Sight area die lebih luas daripada homosapiens yang streoscopic ni..
Lu orang carik la sendiri maksud streoscopic n monoscopic tu..
Kalau lu orang google "chicken hit by car", susah nak dapat gambar beliau..
Memang tak logik n Guwa tak puas hati sampai sekarang..
KENAPE AYAM???
Arggghhhh!!!!!

Sep 2, 2010

Si Pandai macam Ulama'



buzz!!!

Si Pandai macam Ulama' : Salam bro..

Guwa : oioi..

Si Pandai macam Ulama' : Kalau ye pon jawab la salam dulu bro..

Guwa : ??.. biler lu bagi salam??

Si Pandai macam Ulama' : Tadi..Lepas buzz..

Guwa : Mane?? Guwa x nampak pon.. Guwa memang rabun, tapi guwa dah pakai spek..

Si Pandai macam Ulama' : Tadi tu lepas buzz.. "Salam" yg awal2 tu..

Guwa : Tu bukan bagi salam lahabau..

Si Pandai macam Ulama' : "Salam" shortform untuk Assalamualaikum..

Guwa : Hah??

Si Pandai macam Ulama' : Yela bro..lu tak tau ke??

Guwa : Owh ok.. Guwa pon da jawab salam lu tadi..

Si Pandai macam Ulama' : Mane ade bro..lu jawab "oioi"..

Guwa : Lu tak tau ke??

Si Pandai macam Ulama' : Tau ape bro??

Guwa : "oioi" shortform untuk Waalaikumussalam..

Si Pandai macam Ulama' : Kepala hotak lu lah bro..

Guwa : Apehal dengan kepala hotak guwa??

Si Pandai macam Ulama' : Sape ajar lu??

Guwa : Guwa baru cipta..

Si Pandai macam Ulama' : Lu ni dah jauh bro..

Guwa : Jauh mane plak?? Guwa kat sini je..

Si Pandai macam Ulama' : Lu da macam kapir plak nak maen2kan salam..

Guwa : Kapir kepala apak lu.. Lu yang macam kapir dtg kat guwa tak bagi salam.. Pastu lu claim lu bagi "salam" macam tu.. Nabi mane ajar lu bagi salam macam tu??

Si Pandai macam Ulama' : Bro, rilek la.. Sekarang sume orang tau la "Salam" is stand for Assalamualaikum..

Guwa : Mak ngan apak guwa tak tau pon.. Mak apak guwa dah hidop lebih 50 tahun.. Sebelom merdeka lagi die dah hidop.. Tak pernah plak die ajar guwa macam tu.. Mane lu blajar?? Dengan Noh Gadot ke??

Si Pandai macam Ulama' : Lu ni kolot la bro..

Guwa : Kolot kepala bana lu.. Hukum tetap hukum.. Kalau lu boley tabur "Salam = Assalamualaikum", kenape guwa tak boley letak "oioi = Waalaikumussalam"?? Its just a word la samdol.. Lu pergi carik hadis o al-Quran yang citer pasal lu punye "salam" yang moden sangat tu..

Si Pandai macam Ulama' : Mane ada dalam hadis o quran bro..

Guwa : Lu blom carik dah cakap takde..Lu pergi tanye mane2 ulama', suruh die explain benda ni kat guwa.. Pastu, baru lu boley nak claim guwa kapir o watever.. Lu blah sekarang!!!

 **************

Sekarang guwa ajak lu orang pergi ke alam nyata plak..
Bukan alam laman sosial..

Guwa nak bagitau sket kat sume..
Menjawab salam hukumnya WAJIB..
Tapi salam yang berbunyi macam mane??

Assalamualaikum atau Assalamualaikum warahmatullah//i wabarakatuh..

Thats all!!!
Selain tu, lu boley jawab, boley tak jawab..
Sebab sebutan salam yang tak betul, boley datangkan makruh/dosa..
Biler pemberi salam dah ade makruh/dosa, lu nak sambot ke dosa/salam die tu??

Guwa pernah lepak ngan mak guwa, dengar ceramah kat tv pasal benda ni..
Guwa tak ingat name ape ntah ustaz tu..
Lepas dengar tu, mak guwa pon sambong lagi ceramah pasal benda yang same..
Ilmu agama guwa tak banyak, sebab tu guwa boley ingat benda2 yang kecik ni..
Guwa nak terang panjang2 pasal benda ni kat sini susah..
Kompom ade salah paham punye..
Lu orang pergi la carik mane2 ulama' yang sahih..
Jangan carik Si Pandai macam Ulama' ni sudah.. 

So, lu orang ade nak tambah o tolak mane2 hukum tak??