Dec 5, 2013

Aku pelat.

Being an outspoken person nowadays are different from before. Most (i said most) of the so-called outspoken people that we have today are just a bunch of empty tins. You ketuk them kuat they bunyi kuat but inside, is empty. These people are also the ones that are always upfront in everything. They know everything, they need to know everything, they want to be in everything, they ARE everything. These people, they seldom acknowledge those whom they put lower than them. They have this mentality where they are the ones who decide the standard. 

For instance, Melah rasa orang yang mampu pakai LV ratus2 ribu tu sahaja yang valid pada pandangan dia. Satu hari, Melah jumpa si Jemah yang biasa2 je. Si Jemah pun ceritalah pasal A ni. Dah lama Jemah tahu, Jemah cakap lah pasal A dari setiap sudut, sebabnya saja nak kongsi cerita. Si Melah iyakan aja padahal dalam hati malas nak layan. Kamonlah, handbag pun 30 ringgit dia nak cakap dengan Melah yang pakai Charles and Keith ni? Melah taknak kalah pada Jemah walaupun dari sudut pengetahuan. Ahh si Jemah ni pepandai je macam bagus je nak belagak la tu. Tapi bila tiga bulan kemudian tiba-tiba Melah jumpa si Tipah. Tipah anak orang kaya. Tipah mengaji masters. Tipah drive kereta bukan buatan Malaysia. Tipah pakai jam tangan Tag Hueur.Tipah shopping di Pavi. Tipah borak pasal A. Melah pun ternganga kagum. Luas betul pengetahuan Tipah. Kagum sungguh Melah. Dia balik, dia pun canang dekat Jemah yang si Tipah cerita A ni bagus, A ni orang-orang macam Tipah punya standard. Dia lupa tiga bulan yang lepas si Jemah dah cerita dekat dia. Si Jemah iyakan aja sambil senyum simpul. Manusia, Jemah cakap dalam hati, ada banyak ragam dia. 

Itu baru satu contoh. Banyak lagi sudut lain. Orang yang tengah menulis ni pun kadang-kadang tin kosong jugak. Tapi kita kena sedar diri, sedar ruang. Kalau rasa forum perbincangan tu kita kurang pengetahuan, baik diam dari bercakap kosong semata-mata nak fit in the crowd. Sama konsep macam dalam FB, Twidder, Instagram, you name it. Bila ada seseorang timbulkan/ bukak satu topik, kita boleh nampak berapa ramai rakyat Malaysia yang tak nak kalah hebat dia. Nak jugak komen, nak jugak share. Padahal benda tu kadang-kadang kita tak tahu pun kesahihannya. 

And there's troll. My rule of thumb with trolls are easy:

They are like fairies;  if you don't believe in them, they die. You don't feed them, you don't acknowledge them. Because no matter how you react when they troll you, you are still the idiot in their perspective. So don't waste your emotions, time and wittiness, we have nothing to prove to anyone. 

And that's one of the point of this pointless rambling, we have nothing to prove to anyone, only to ourselves and God. 

*

Mentaliti Malaysians - dah nampak kebodohan merata2, masih nak tambah lagi amaun kebodohan yang dah sedia ada. Dengan alasan, it wouldn't hurt much/ dah orang lain macam tu takpe, aku nak jugak/ ah, kalau aku buat pun tak jadi apa/ bodohnya! Mari menjadi lebih bodoh dari itu! (Kemudian bila dikecam kemudian hari dia dakwa dia 'just being sarcastic'). Sarcastic my ass! If you wouldn't change yourself, be the better person/ bigger person, jangan nak harap orang lain pun sama. Disinilah dimana ilmu yang dapat dari zaman tadika ke universiti itu akhirnya akan terbukti sama ada ia berjaya atau tidak mematangkan fikiran anda. 

Ada orang hebat berfalsafah sana-sini, tapi dia bercakap hanya atas dasar bercakap di depan audiens, kerana dia mengharapkan (mungkin tidak secara nyata) orang akan pandang tinggi pada dia. Tapi, adakah dia faham akan isi percakapan dia tu? Tanya sikit dari mana dapat? Fb. Hmm. Baca dekat mana? Blog. Hmm. 

Ada jugak orang yang memang cakap berisi. Tapi orang-orang macam ni yang kita label berlagak/tunjuk pandai and so on. Sebabnya? Sebab kita tahu apa dia cakap tu betul tapi kita yang dangkal ni taknak mengaku sebab ego.

Ya, ego masyarakat sekarang ni tinggi. Baik yang atas mahupun marhaen. And the thing that irk me the most is people keep on mistaking ego as confidence. 

Kalau kau konfiden betul, tapi bila ada orang boleh prove kau salah, kau akan dengan sendirinya boleh admit kau salah.

Kalau kau ego, betul memang betul, tapi kalau ada orang prove kau salah, kau kibas-kibas bahu cakap "ah, semua orang buat salah, kita kan manusia"

Hm? 

Why don't we just keep things to ourselves? Why don't we change ourselves first? Why don't we all stop being a preacher, and instead, WE start to practise what we've been preaching? Aku, sikit demi sedikit, susah woi bukan senang, mula kurangkan bercakap benda yang aku tak tahu secara mendalam. Bila ada orang borak, aku dengar. Mencelah bila aku rasa aku tahu betul dan sahih sumber yang aku dapat. Topik biasa yang aku diamkan: politik, hal kos sara hidup, dan hal rumah tangga. Sebabnya aku tahu, walaupun aku TAHU cerita, BACA surat khabar (utusan, harakah semua aku baca. Silap tak boleh baca cina saja), DENGAR keluhan orang sekeliling dan NAMPAK dengan mata aku sendiri macam mana sahabat struggle nak hidup even gaji beribu riban, aku sedar yang masa aku belum tiba. Belum lagi sarung kasut yang ramai-ramai pakai dan jalan sendiri. Belum rasa sendiri. 

Lagi satu, memang betul tuhan nak kita sentiasa berdakwah. Tapi.. Ha yang ni aku malas nak kupas banyak. Sebabnya nanti korang ingat aku ni kurang adab. Senang cakap, bila aku nampak aib depan mata, aku hanya akan ingatkan diri sendiri supaya tak buat benda yang sama dan tak gemar sungguh aku orang yang iya-iya taburkan nasihat dengan hujahnya yang berjela. Aku tak gemar. Sebab kadang-kadang nampak kau bongkak disitu. Lagi satu, orang yang ditegur tu pun 9 dari 10 akan selalunya maki balik. Jadi? Apa kesudahannya? Nak cakap kau (penasihat) dapat pahala sebab kau dah laksanakan tanggungjawab? Tu kan kerja tuhan. Kau ada member yang jaga buku ledger pahala ke? 

Ha kan, dah cakap. So the point is, marilah kita ingatkan diri sendiri sudah. Kalau rasa nak tegur, mungkin boleh secara private supaya apa yang berlaku hanya antara dia, kita dan tuhan yang maha esa. 

Hehe. I am not a pious person. This is only my humble opinion. Feel free to bash (adalah sentiasa bash bukan batch/badge dan wateverfak) me. 

The bottom line is, always respect other people and learn to respect people's view. If we have a different view, let just  agree to disagree and keep on living in harmony. We need to learn when to speak, when to listen, and when to shut the fuck up. 

Tahu, tak semestinya perlu nak cerita. 
Bertahan sentiasa tak melawan tak semestinya suka.
You know doesn't mean you want/need to tell. 
You bear doesn't mean you want it.

Lebih baik diam dari berbicara tanpa hujung pangkal dan menyerlahkan dangkal. 

Macam lagu aku pelat-salammusik. Hehe.

End of rant.