Feb 27, 2010

Dahsyat!!!


Di sebuah kampung, seorang penghulu mendapati salah seorang penduduk kampungnya yang bernama Lamin tidak pernah membayar tuntutan bulanan kampung. Lamin memang terkenal dan merupakan salah seorang yang terkaya di situ. Penghulu mengambil keputusan untuk berjumpa dengannya.

Tok Penghulu: Selamat pagi Encik Lamin.

En Lamin: Selamat pagi, ada apa pagi-pagi datang ke mari Tok...?

Tok Penghulu: Begini, saya telah mendapati bahawa hanya Encik Lamin seorang sahaja yang tidak pernah menyumbang untuk kampung kita. Encik Lamin ni kan seorang yang kaya dan berjaya, saya raya tiada masalahnya untuk sumbangan yang begitu kecil bagi kemajuan kampung ini.

En Lamin: Adakah tok tahu ibu saya sedang sakit dan memerlukan banyak wang untuk mengubatinya?

Tok Penghulu: Waduh, kalau begitu...saya tak tau plak..

En Lamin: Tok tau tak saudara saya seorang veteran perang yang kudung serta buta dan memerlukan biaya perubatan?

Tok Penghulu: Kalau begitu, saya minta maaf.

(sebelum tok penghulu selesai meminta maaf, En. Lamin memotong dan menambah)

En Lamin: Tok tau tak suami kakak saya sudah meninggal dan dia meninggalkan isteri dan 3 anaknya tanpa harta dan warisan?

Tok Penghulu: Aaa...

(sekali lagi tok penghulu cuba untuk meminta maaf).

En Lamin: Jadi, pendek kata mereka pun tak pernah saya bagi sumbangan. Inikan pula nak bagi sumbangan untuk tok.

Tok Penghulu: Huh...!!!


Feb 26, 2010

HIV



Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. .. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati.
Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih

1. Di kawasan pantai. Apabila anda
berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak.
Satu lagi kawasan pilihan penagih.T erdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan
kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati ... .

4. Di Georgia & Florida , ada kes
menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempatmengembali kan syiling, mesin air minuman...jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos. Order di tempat lain.



Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & Head Dept. of
Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan ,
MALAYSIA .


Feb 25, 2010

Taman Astako**....




Umpama mimpi ku kecap kenangan
Taman permainan masa kecil dulu
Sisip senyum mu
Kemanisan tanpa gula
Meninggalkan seribu keresahan

Kala gerimis menitis di hati
Kenangan lenyap tanpa sedar
Mungkinkah ada lagi
Saat saat indah itu
Agar dapat kita bersama lagi

Dalam kelam engkau datang
Memujuk hati yang sepi
Dalam terang engkau hilang entah ke mana
Andai kata hanya mimpi
Mengusik kenangan silam
Mengapa hangat tangan mu ku terasa

Namamu kuukir di pohon di tepi taman
Sebagai hiasan lambang cinta yang terlarang
Semoga kau terlihat tika melintasi taman
Sebagai tanda percintaan abadi

Ataupun pada malam Naungan cahaya purnama menyuluh
Ukiran yang memanggil sejuta seri
Yang menghias taman ini
Penuh dengan cahaya misteri
Kekosongan hingga ia Kesepian

Harumnya mawar menyulam asmara
Harum cempaka kesayuan
Di taman astako** yang tiba-tiba menyepi
Mungkinkah akan begini selamanya



Feb 24, 2010

PULANGKAN.. (Lagu PTPTN)





Lagu ini dinyanyikan secara duet oleh bekas pelajar (Ex-Student) dan Pegawai PTPTN


(Ex-Student)
Sedikit bunga yang menggoda
Sekadar dipandang usah dibayar
Kau pasti tak percaya
Duitku bukan untukmu sayang


(Pegawai PTPTN)
Tiada kusangka kau sungguh kejam
Kau peramkan hutang yang kau pinjam
Namun takkan bahgia kehidupanmu
Bila engkau berkonvo
Kau milikku

Pulangkan hutang-hutangku
-(Pegawai PTPTN)

Oh hentikanlah menghantuiku-(Ex-Student)

Oh pulangkan oh pulangkanlah padaku-
(Pegawai PTPTN)

Kupulangkan semua hutangku-(Ex-Student)

Yang dikau peram tanpa relaku-
(Pegawai PTPTN)

Bebaskanlah maafkan daku oh kasih-
(Ex-Student)

(Pegawai PTPTN)
Tiada kemaafan di sini
Kau hutang tanpa bayar sesen lagi
Akan kujejakimu ke mana jua
Hingga akhir masa




Talkin Orang asli


Ini cerita pasal cara-cara orang asli berucap (dlm Islam kite panggil talkin) untuk si mati..tapi seingat aku diorang ni bukan beragama Islam. Diorang gelarkan si mati tu AJIS walaupun tu bukan nama si mati semasa hidup. Bila mayat tu dah ditanam, salah seorang kaum diorang atau tok batin pun start baca 'ucapan' macam imamlah. bunyinya camni :

"HAI AJISS...MATI JUGAK KAO AJISS...SEKEJAP LAGI ADA ORANG BESAR MAU DATANG...( kalau kita, malaikat mungkar dan nakir) KALAU DIA TANYA,KAO JAWAB YANG BAIK-BAIK SAJA...YANG JAHAT-JAHAT DIA TAK TAU...KALAU DIA PUKUL KAO DARI KANAN...KAO ELAK KE KIRI...KALAU DIA pUKUL DARI KIRI...KAO ELAK KE KANAN...KALAU DIA HANTAM DARI DEPAN...KAO ELAK KE BELAKANG...KALAU DIA HANTAM DARI BELAKANG..............
PANDAI-PANDAI KAOLAH AJISSSSS......"

Pastu terkomat kamitlah mulut pemberi 'ucapan' tu dan diorang pun beredar dari situ.

Pengajarannya;
Dia orang pun percaya juga kat alam kubur.


Feb 21, 2010

3 lil' birds





Don't worry about a thing,
Cause every little thing gonna be all right.
Singin': Don't worry about a thing,
Cause every little thing gonna be all right!"


Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun,
Three little birds
Pitch by my doorstep
Singin' sweet songs
Of melodies pure and true,
Sayin': This is my message to you-ou-ou



Singin': Don't worry about a thing,
Cause every little thing gonna be all right
I won't worry!
Singin': Don't worry about a thing,
Cause every little thing gonna be all right.
Singin': Don't worry about a thing,
oh no!
Cause every little thing gonna be all right!

~noneedworry~

Feb 14, 2010

Dats IT...




soul captives are free

when you wake up early in the morning
and you work like devils in the sun
time slips away without mourning
and freedom day will come.

soul captives are free

~showthem~

Feb 13, 2010

Best From Sir Robert



The tree of LIFE

“Life is one big road with lots of signs.
So when you riding through the ruts,
don't complicate your mind.
Flee from hate, mischief and jealousy.
Don't bury your thoughts, put your vision to reality .
Wake Up and Live!”




Feb 11, 2010

400 Years







400 years
And it's the same
The same philosophy
I've said it's four hundred years;
400 years,

It's 400 years

Look, how long
And the people they still can't see.
Why do they fight against the poor youth of today?
And without these youths, they would be gone
All gone astray

Come on, let's make a move:
make a move, make a move
I can see time - time has come,
And if-a fools don't see
Of coz fools don't see,
fools don't see
I can't save the youth:
The youth is gonna be strong.
So, won't you come with me;
I'll take you to a land of liberty
Where we can live - live a good,
good life

And be free.

Look how long: 400 years,
Way too long!
That's the reason my people my people can't see.
Said, it's four hundred long years
Give me patience - same philosophy.

It's been 400 years,
Wait so long!
How long?
400 long, long years.


~still~


Feb 10, 2010

Kenapa Aku Penat?


Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan
terlalu banyak tekanan dalam hidup, tetapi sekarang aku tahu kenapa
ianya berlaku (the real reason) :

Aku keletihan kerana terlebih kerja (overworked) ... nak tau kenapa?
Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja
yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah
23 juta orang.

1.7 juta
darinya sudah bersara.

Jadi tinggal
21.3 juta orang.

1.3 juta
pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun.

Jadi tinggal
20 juta orang.

Dari
20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika,
sekolah, kolej, universiti dll).

Jadi tinggal
13 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari
13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja
kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja.

Jadi tinggal
8 juta orang yang boleh buat kerja.

Tolak
3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera
darat) pasal diorang nie nak kerja macam mana...
tinggal dalam hutan.

Dah tinggal
5 juta orang yang boleh buat kerja....

Dari jumlah itu, tolak
2.7 juta orang yang menganggur dan tak der
kerja surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university
student, org yg kena buang kerja dll).

Tinggallah
2.3 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari jumlah ini, sebanyak
1,215,512 orang dilaporkan
sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh
Malaysia (tak kiralah
hospital swasta ke atau
hospital kerajaan dan ini termasu klah hospital gila).

Dah tinggal
1,084,488 orang yang boleh buat kerja....

Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat

1,084,486
orang di dalam penjara dan Pusat Serenti
di seluruh negara.

Jadi dah tinggal
2 orang yang boleh buat kerja...

Dan
2 orang itu adalah engkau dan aku...

Dari dua orang ini..... engkau
SEKARANG masih duduk depan komputer,
main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat
dan tak buat kerja langsung.....

...jadi tinggallah
Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie...
mana aku tak letih!!


Jadi sedarlah skit....





P/S : Semua statistik di atas boleh dirujuk
kesahihannya di Pusat2 Bancian,
Kementerian Kesihatan,
Kementerian Pertahanan, Jabatan Tenaga Raya,
Kementerian Pendidikan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Takkan nak rujuk itu pun nak kena suruh aku buat.



Sama Tapi...

Aku pasti tentu ramai yang pernah menjeling pada gambar ni...
Cube teliti gambar ni betol2...



~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~

Cuba tengok yang ni plak...
Sama tak?




Gambar ini kami rakamkan suatu masa dahulu ketika kami menuntut di University Cubic of Malacca...

~amalkhalis~

Natural Mystic






There's a natural mystic blowing through the air
If you listen carefully now you will hear
This could be the first trumpet, might as well be the last
Many more will have to suffer
Many more will have to die
Don't ask me why

Things are not the way they used to be
I won't tell you no lie
One and all have to face reality now
'tho i've tried to find the answer to all the questions they ask
'tho i know it's impossible to go living through the past
Don't tell no lie

There's a natural mystic blowing through the air
Can't keep them down
If you listen carefully now you will hear


~feelaswell~

Feb 9, 2010

Forward Reasoning




Forward Chaining


  • Start from set of data collected......
  • Check each of the rules to see if the observed data satisfy.......
  • If a rule satisfied the rule is executed deriving new facts.....




~duringlecture~
~samadshib~

Feb 8, 2010

Hidup Ini Bukan Selalu Indah


(bunyi petikan gitar)

Sekuntum mawar merah
Sebuah puisi
Untuk gadis pilihan
Owhoo ~~~
Di bulan Februari
Mulanya cinta bersemi
Dengan kehadiran
ribuan mimpi-mimpi
Owhoo ~~~
Di bulan Februari
Kemesraanmu dan cintaku
Berlagu dalam irama nan syahdu
Tapi mengapa hanya sementara?
Cinta yang menyala padam tiba-tiba
Terkenang kembali
Lagu cinta lama
Kisah mawar berduri
Menusuk di hati
Haruskah ku ulangi?
Apakah dosaku dan apakah salahku?
Sering gagal dalam bercinta
Mengapa cinta hanya sementara?
Api yang menyala
Padam tiba-tiba
..............
..............
..............
...............





~sahabat~

Feb 5, 2010

Peace of Mind






No, we don't need no more trouble!
We don't need no trouble!

Make love and not war!
Cause we don't need no trouble.
What we need is love
To guide and protect us on
If you hope good down from above,
Help the weak if you are strong now.

We don't need no trouble;
What we need is love.
Oh, no!
We don't need no more trouble!
GOD knows, we don't need no trouble!

Seek happiness!
Come on, you all and speak of love.

We don't need no trouble!
no, brothers and sisters ...
Trouble we don't need!
Peace of Mind.
Happy living guys.




~truthrightjustice~
~marley~