Feb 28, 2011

Tolonglah Bangkit wahai Melayu

Macam2 lagu yang orang2 Melayu lama up bagi menaikkan semangat keMelayuan di negara milik orang Melayu ni..
Guwa paling suke lagu NI..
Bukan versi asal die, tapi guwa suke yang versi tu..
Anak kecil main api, terbakar hatinya yang sepi... ~ ~ ~
Sangat PERFECT lagu ni..
Cukop semua rencah, mantap, padu, berlemak, 180% !!!
Tapi malangnye tak sape pon yang feel lagu tu..
Cume dengar untuk menggegarkan gegendang telinga dengan musik..
Tak paham sepatah haram maksud lagu tu..

Rugi..
Sangat2 rugi ye kawan2..
Dan mengikut pemahaman guwa, lagu ni lebih ditujukan untuk para pembesar, pemimpin negara Melayu ni..
Tapi berapa kerat je pemimpin kita yang dapat buang mase untuk dengar n paham benda2 yang macam ni??
Salah satu komen kat video tu ade tulis macam ni ;
org bwhn melalak lagu ni + nangis menghayati lagu ni.. org kat atas?? sedap mkn duit rakyat.. kroni sana sini...
Selain lagu tu, guwa suke lagu warisan yang arwah Sudirman nyanyi..
Lagu brader Aris NI pon layan gak..
Biler guwa dengar lagu2 macam ni mesti ada yang tak puas hati n seolah-olah pelik..
Orang muda, jiwa muda macam guwa ni (baca : 17 tahun) dengar lagu nasionalisma..
Donia oh donia..

Cukopla guwa tulis sampai sini..
Banyak sangat isu2 Melayu ni..
Tak habes kalau nak cite satu2..
Yang paling guwa ralat, gadoh kat alam maya ni..
Dok maki sana kutok sini..
Padahal yang maki tu pon same dengan jek..
Macam cakap depan cermin sebenarnya..
Adoilaaa...

Pandai2la lu orang bawak diri dan guwa pasti lu orang pon banyak sangat benda nak cerita pasal Melayu kita ni kan..
Kalau nak komen, jangan ganas2 sangat, sopan2 je eh..
Jangan sampai boley bawak gadoh..
Sebab harini guwa rase sangat sopan dan menepati ciri2 seorang lelaki Melayu sambil dengar lagu masri manis..
Guwa taknak buat dosa percuma dengan makian berirama asli tulus dari hati ini..


** guwa minat Siti time album cindai n yang awal2 je..pastu dah tak berapa nak minat pasal die dah out of control dengan bisikan manager untuk sembah duit..
** Duit adalah antara punca Melayu berpecah..

Feb 25, 2011

Cerita 18++

[sumber]

Sepasang suami isteri baru sebulan mendirikan rumah tangga..
Mereka sangatlah kerap dan kuat bersenggama..
Sehari dua tiga kali minimum..
Setiap hari tanpa henti kecuali si bini cuti..
Mereka bekerja di satu pejabat yang sama..
Masa rehat mereka bersama, masa senggang mereka bersama..
Pantang ade mase lapang, pasti mereka bersama..
Dalam toilet, dalam stor, dalam pejabat yang takde orang..
Bos mereka pening kepale dan menyound mereka pasal perangai kurang adab itu..
Mereka akan diberhentikan kerja jika terus menerus bersikap seperti itu..

[sumber]

Mereka mendapatkan nasihat doktor..
Doktor menyarankan supaya mencatu aktiviti mereka itu..
Dalam seminggu, mereka hanya boley bersama pada hari yang bermula dengan huruf "S" sahaja iaitu Sabtu dan Selasa..

Minggu pertama mereka berjaya mencatu..
Minggu kedua masih berjaya walaupun terkadang si laki menggatalkan diri meminta daripada isterinya..
Minggu ketiga sangatlah mencabar bagi mereka..

Hari ini baru hari Jumaat..
Esok hari Sabtu..
Tapi bini aku pon dah tak tahan tu..
Emm....

Si laki bermonolog sepanjang perjalanan pulang dari kerja sambil menjeling si bini yang memakai skirt separas lutut dan baju sendat menampakkan susuk tubuh yang mengiurkan..

Sesampai di rumah, si laki terus menerpa si bini..
Mereka memulakan sesi tersebut..
Tetapi belum sempat si laki meneruskan kerjanya, si bini teringat pesanan doktor..

Bang, saya rasa hari ni belum hari sabtu lagi kan??
Esok baru hari Sabtu..

Memangla Yang..
Tapi kan doktor cakap boley projek biler hari mule huruf "S"..

Hari ni hari ape bang??

Hari Sumaat..

........ 

Feb 19, 2011

Terima kasih NeStle

Tahniah Your
SIM-CARD Berjaya
Cabutan B'rtuah!
RM17.000.00 Dr
NeStle Sdn.Bhd.
Pin Pmenang
225447.U/info
Sila Hub;Pejabat
NeStle d Talian
0 178 64 9223.

Sender:
+60178319527

Message center:
+60120000015

****************


Sape2 mau claim hadiah tu, amek la..
Banyak oh!!!
Pakcik kayo!!!!!!

Feb 17, 2011

Limau mandarin sempena raye cina yang lalu

[sumber]

Sebijik limau terhidang di depan mata..
Cantik tanpa cacat cela, kaler oren menyinar..
Biler kite pegang, picit-picit sket, lembik..

"Dah tak elok agaknye limau ni.."

Tapi belom tentu lagi rasa limau tu masam..
Dengan rakus kite siat2 kulit limau tu sebab dah tak sabar nak rasa..

Setel..
Dah bogel pon limau tu..
Berair bagai sume jari kite kan pasal limau tu dah lembik..
Jilat-jilat jari, rasa..
Tak masam pon..
Cuba seulas..
Oh manis lagi la limau ni..

**************************

Komen untuk entri NI blog Contengan Hidup..

Feb 14, 2011

Fuck-a-la-ka-ding-dong punye janji

Tiga jenis janji yang Fuck-a-la-ka-ding-dong a.k.a. tak boley pakai :

1. Janji keling

Lu orang paham2la kan camne punye janji tu..
Cakap pukul 5, datang kul 7, 8, 9, kadang2 tak datang terus dengan alasan saket perotla, nak jage kucing tengah masturbate la, kene pegi kedai beli puting susu adek, blablabla...

2. Janji seorang gamer

Azmi : John, jom pegi makan..
John : Lu gerak dulu.. Sket lagi nak abes ni.. Lagi 1 game je..
Azmi : Ok..

5 jam kemudian

Azmi : Babi punye John.. Dah macam badak air wa duk berkubang kat kedai makan ni..

3. Janji seorang facebooker

Status facebook Salleh : Dengan ini saya tidak akan bermaen facebook lagi dan akan deactivate selamanya..
Esok punye status : Tak jadi deactivate selamanya.. Saya cume deactivate sebulan je..
Luse plak : Tak jadi la sebulan, seminggu je cukop la..
Tulat : Tak jadi jugak seminggu, sangap tak dapat stalk gambar2 awek comey mulut muncung2.. Saya deactivate sehari je la ye kawan2..
Hari selepas tulat : Saya dah kembali aktif kat facebook.. Awek2 jangan lupe pm saya.. sangap arrhh!!!

Ketagihan [sumber]

*Ada lagi tak jenis janji yang tak boley pakai?? Tolong bagitau guwa..

Feb 11, 2011

Siri 8 Dollah

Cuti sekolah sempena tahun baru cina btol2 membuatkan Dol bosan..
Dia bertekad ingin mempelajari bagaimana mahu menunggang motosikal walaupon pada hakikatnya dia masih blom mahir menunggang basikal..
Keesokan harinya, Dol pergi ke rumah Salim dan menyuruh Salim mengajarnya menunggang motosikal..
Salim merupakan mat rempit kampung yang paling hebat antara kawan2 sebaya dengannya..
Setelah setengah hari menuntut, Dol sudah mampu menggerakkan motosikal..
Dol ingin mencuba untuk menunggang motosikal di jalan besar kerana ingin menunjuk kepada awek2 kampung bahawa dia telah pandai menunggang motosikal..

Sedang elok dol menunggang motosikal honda c70 milik atok Salim dengan kelajuan yang lebih sket dari siput babi berlari marathon, tiba2 seorang pegawai polis menahan Dol..
Dol tergamam dan tak mampu berbuat ape2......

Polis : Assalamualaikum dik..

Dol : ........

Polis : Adik ade lesen memandu ke ni??
Dol : ........

Polis : Bahaya adik bawak moto kat jalan besar ni.. Kalau jadik ape2 susah nanti.. Dahla tak pakai helmet..

Dol : ...................

Polis : Adik ni nape??

Dol : ............

Polis : Bisu ke??

Dol : ........  ( sambil mengangguk laju2 )

Polis : Owh ye ke.. Takpela adik balik la.. Lepas ni jangan bawak moto kat jalan besar ni lagi.. Bahaye sangat dik..

Dol : .......... Terima kasih encik...

Polis : ??????

Dol berlalu tanpa segan silu....



Dol suatu hari nanti

Feb 7, 2011

Budak punye cerita...

Lepas guwa dengar2 Dr. Hasnah membebel dari pagi sampai ke petang selama 2 hari berturut-turut, guwa berfikir..
Betol jugak orang tua ni cakap..
Bukan nak banggekan negara omputih, tapi kongsi2 ilmu tu lagi banyak pekdah daripada berlumba-lumba nak dapat gred baek time blajar kat skolah..
Ape yang guwa dengar ; Die cakap kat amerika, dorang takde exam sampailah umur dorang 10 tahun..
Dorang fokus kat emotional, cognitive n social development untuk budak2 kecik kat sane..
Setakat budak2 tak reti membace, mengire, menulis mase umur 7-8 tahun tu normal..
Dorang ajar budak2 tu jadi orang dulu..
Biler dorang dah stabil jadi orang, mase tu la nak sumbat segala macam ilmu menulis membace mengira tu..

Untuk bakal2 che'gu yang nak ngajor budak2 skolah rendah ;
Janganlah dok tension sangat ngan budak2 yang korang rase bebal sangat nak terima ilmu mase umur 7-8 tahun sebab level IQ kanak2 ni tak same..
Kalau yang cepat tu, umur 6 tahun pon dah boley membace mengira sume..
Level IQ kanak2 akan stabil mase umur dorang 9-10 tahun..
Mase tu baru boley push dorang untuk belajar akademik ni..
Orang kate tu dah mumaiyz, dah kenal mane baik mane burok..

Pengalaman guwa jage anak2 sedare guwa ;
Ade yang dah pandai tengok jam mase umur 7 tahun, ade yang tak reti kire 1 sampai 10 mase umur 7 tahun, ade yang dah boley bace surah al-Fatihah mase umur 8 tahun..
Tapi biler masing2 dah umur 9-10 tahun, guwa nampak level dorang lebey kurang je sebenarnye..

Tension syal kecik2 dah ngadap buku camni


Tak silap guwa Dr. Hasnah cakap Singaporepura n Brunei dah follow style belajar macam ni..
Mansuhkan sume exam sampai umur 10 tahun then buat sharing learning punye style..
Budak2 ni datang skolah, dok borak2, nyanyi2, tukar2 buku ngan kawan2, maen2 ngan kawan2 then balik..
Tengok kat mate kasar memang macam tak relevan sharing learning ni, tapi dah terbukti lebey berjaya daripada competitive learning..
Dorang tak perlu bawak buku teks 6-7 bijik + buku tulis + buku itu buku ini pegi sekolah mase umur 7-8 tahun..
Tak logik syal budak2 boley terima ape yang ade kat buku2 tu sume..
Buang tenage je sume tu..

Harap pasni sape2 yang nak jadik menteri pendidikan, boley la pikir2 sket camne nak ubah sistem blajar kat negara ni..
Jangan sebok nak tukar sains matematik dalam english la hape la..
Basic pon tak betol lagi, nak buat macam2 plak..
Kompom tak jalan punye..

Negara ni still pegang kat prinsip competitive learning..
Konon2 bersaing secare sehat nak dapat gred baek dalam kelas..
Sape dapat no 1 tu pandai, no last tu bodoh..
Mentaliti budak pon jadik tak betol kat situ..
Patotnye pegi skolah nak blajar, bukan nak dapat no 1..
Kalau lu orang blajar pasal mental development kanak2, kompom lu rase berdosa sebab buat kat anak2 o adik2 o budak2 kecik tu rase tak bebas untuk berfikir..
Tak gune kalau dapat no 1 tapi tak belajar macam mane nak hidop..

Macam si Hellioz cakap ; "...Result atas kertas lu bukan jaminan untuk hidup yang sempurna semua orang kata. Itu semua bohong...." , dari entri NI.

Same2lah pikir camne cara yang betol nak ajar budak2 sebab tak lama lagi dorang yang pegang negara ni..
Lagipon zaman teknologi ni macam2 cabaran untuk budak kecik..
Jangan sampai dorang ni rosak sudahla..
Sayang negara ni sket..