Feb 28, 2011

Tolonglah Bangkit wahai Melayu

Macam2 lagu yang orang2 Melayu lama up bagi menaikkan semangat keMelayuan di negara milik orang Melayu ni..
Guwa paling suke lagu NI..
Bukan versi asal die, tapi guwa suke yang versi tu..
Anak kecil main api, terbakar hatinya yang sepi... ~ ~ ~
Sangat PERFECT lagu ni..
Cukop semua rencah, mantap, padu, berlemak, 180% !!!
Tapi malangnye tak sape pon yang feel lagu tu..
Cume dengar untuk menggegarkan gegendang telinga dengan musik..
Tak paham sepatah haram maksud lagu tu..

Rugi..
Sangat2 rugi ye kawan2..
Dan mengikut pemahaman guwa, lagu ni lebih ditujukan untuk para pembesar, pemimpin negara Melayu ni..
Tapi berapa kerat je pemimpin kita yang dapat buang mase untuk dengar n paham benda2 yang macam ni??
Salah satu komen kat video tu ade tulis macam ni ;
org bwhn melalak lagu ni + nangis menghayati lagu ni.. org kat atas?? sedap mkn duit rakyat.. kroni sana sini...
Selain lagu tu, guwa suke lagu warisan yang arwah Sudirman nyanyi..
Lagu brader Aris NI pon layan gak..
Biler guwa dengar lagu2 macam ni mesti ada yang tak puas hati n seolah-olah pelik..
Orang muda, jiwa muda macam guwa ni (baca : 17 tahun) dengar lagu nasionalisma..
Donia oh donia..

Cukopla guwa tulis sampai sini..
Banyak sangat isu2 Melayu ni..
Tak habes kalau nak cite satu2..
Yang paling guwa ralat, gadoh kat alam maya ni..
Dok maki sana kutok sini..
Padahal yang maki tu pon same dengan jek..
Macam cakap depan cermin sebenarnya..
Adoilaaa...

Pandai2la lu orang bawak diri dan guwa pasti lu orang pon banyak sangat benda nak cerita pasal Melayu kita ni kan..
Kalau nak komen, jangan ganas2 sangat, sopan2 je eh..
Jangan sampai boley bawak gadoh..
Sebab harini guwa rase sangat sopan dan menepati ciri2 seorang lelaki Melayu sambil dengar lagu masri manis..
Guwa taknak buat dosa percuma dengan makian berirama asli tulus dari hati ini..


** guwa minat Siti time album cindai n yang awal2 je..pastu dah tak berapa nak minat pasal die dah out of control dengan bisikan manager untuk sembah duit..
** Duit adalah antara punca Melayu berpecah..

14 comments:

Belalang Hijau said...

jiwa org seni mmg lain sket...heh...

semua lagu2 yg mat sebut tu mmg ade dlm list mp3 belalang...wakakaka

- koroe - said...

tetibe lu ni macam partiotik pulak.

betul ke ni lu yang tulis atau lu kena hack ?


haha

LadyRye said...

saya melayu!

RastaMat said...

@ Belalang Hijau

pak belalang orang seni, orang lama, otai..

mane mungkin tak pernah dengar lagu2 tu sume..

RastaMat said...

@ - koroe -

guwa di bawah pengaruh dadah mase menaip ini entry..

hahaha...

- mrs koroe - said...

penah sekali gua dengar lagu warisan anak kecil main api tu ,
mmg feel abis .
tetiba bila gua tngk sebelah ,
kak gua usha pelik .

apa kes .

tp lagu tu best lah !

bukan penggoda said...

kate i don't care about politics.

RastaMat said...

@ bukan penggoda

oh no..
wa dah membenarkan keBODOHan masok sekali lagi..

terima kasih atas teguran..

Lucifer said...

tapi bila lu cakap pasal politik, gua nampak ada lagi yang fikir macam kita anak2 muda.



=.= budak politik yang gua nampak semu taksub parti.

kayk3rek said...

call me ANON..see my balls xD

Sca Ndx said...

aku benci politik. mana2 sama je

RastaMat said...

@ Sca Ndx

sure..
politics suck..

apik pehe said...

hahaha..betol2..dalam alam maya..semua berani nk gado2..tp kalo depan2..mesti pakai geng..hehe

Anonymous said...

@bukan penggoda : this is not political relevancy, just a freedom of speech.

en rastamat : masri manis...hmm