Oct 30, 2013

Burn Bin Najib

Hidup Burn Bin Najib tak seperti yang disangka selepas mendapat keputusan yang agak cemerlang dalam SPM..Beliau "struggle" untuk meneruskan kelangsungan hidupnya dan menyara adik serta ibunya di kampung..Kehidupan di Kuala Lumpur banyak memberi kejutan kepada beliau sehingga beliau tercungap-cungap bernafas dalam kesibukan metropolitan..

Burn Bin Najib mahukan hak yang tepat untuk dirinya dan terus berjuang demi menidakkan penyalahgunaan kuasa oleh mereka yang berjawatan tinggi..Namun begitu, beliau perlu melalui pelbagai proses yang sukar untuk melawan penyalahgunaan kuasa ini sehingga beliau menggunakan kekerasan sebagai jalan pintas..

Suara kecil Burn Bin Najib tidak dipedulikan oleh sesiapa pun, maka tekanan demi tekanan yang terpendam akhirnya menghasilkan keputusan yang kurang bijak untuk menyelesaikan persoalan tersebut..Kuasa Tuhan juga yang paling tinggi, Burn Bin Najib terus rebah daripada berdiri..

"Abang ni mesti orang bijak pandai..Orang bijak pandai memang duduk kat tepi tangga panas macam ni, hisap rokok sorang-sorang..Kalau Abang tak bijak, mesti abang tengah duduk dalam pejabat, ada aircond, pakai smart-smart, kan?" - Gelandangan

*****************************************

Masih ramai yang merempat dalam negara sendiri sedangkan Pak Menteri masih tenang memberi ucapan sambil berdiri..Jangan sampai rakyat bersatu hati menjadi Burn Bin Najib, diletakkan parang pisau di leher Pak Menteri..Sampai masa begitu, negara sudah haru-biru..Siapa mahu ambil jawatan? Terus saja dilepaskan..

******************************************



Burn Bin Najib merupakan watak dalam Filem Jalan Pintas arahan Namron yang diterbitkan oleh RAT Production dan Hyper Pictures..
 
 

Oct 21, 2013

Nikmat

Kadang-kadang kita lupa yang nikmat dunia hanya sementara.
Sementelah semua dibentang luas didepan mata, kita naik gila dan alpa.
Kesana-sini berhu-ha hu-ha;
Tak peduli apa orang kata.

"Ahh itu antara aku dengan tuhan"

Tapi bila satu demi satu nikmat dunia, tuhan tarik,
dengan penuh amarah kita teriak.
Dengan penuh kesedihan kita meratap.
Entah pada siapa.
Padahal kita yang lupa nak berterima kasih.

Satu demi satu persoalan timbul di benak hati.
"Siapa dan apa lagi yang tuhan mahu ambil dari aku?!"
"Apa tidak ada jalan lain untuk aku sedar dari kau tarik nikmat yang kau beri padaku?"

Marah. Sedih. Kemudian, kita menyesal. Kan?

"Mungkinkah aku yang pergi selepas ini?"

Orang-orang sekeliling hanya mampu beri pandangan simpati.
Kata-kata kuat semangat tak henti-henti.
Sampai naik muak rasa di hati.

Kita selalu lupa, kan?
Lupa minta keampunan.
Lupa berterima kasih.
Lupa yang dunia ini, segala yang diatasnya, segala nikmat kita, segala-galanya termasuk kau dari hujung kaki ke hujung anak rambut;

Adalah sementara. Adalah milik dia.

Bismillahirrahmanirrahim,

"Fa-biayyi alaa'i Rabbi kuma tukadzdzi ban" (Surah Ar-Rahman)


Oct 8, 2013

Zainuddin Anak Tok Batin

Alkisah maka tersebutlah kisah, Zainuddin dipelawa untuk mengetuai satu pendakian ke puncak Tokwan untuk mengambil berkat bersempena peperiksaan Penilaian Menengah Rendah yang bakal tiba tidak lama lagi..Melihat kepada susuk tubuh Zainuddin yang besar dan matang lebih dari usianya, dia lebih selesa dipanggil Abang Din oleh pendaki-pendaki lain walhal mereka lebih tua daripada Zainuddin..Beliau hanya tersenyum sinis..

Maka pendakian bermula kira-kira jam 4 pagi tatkala hujan renyai-renyai membasahi susuk tubuh setiap pendaki..Zainuddin kelihatan berbeza dengan pendaki lain yang mengenakan pakaian lengkap berlampu kepala, bersarung tangan..Zainuddin sangat cool dengan t-shirt lengan panjang, berseluar slack, ber-headphone jenama Beats, berkaki ayam dan tidak menggunakan lampu kepala walaupun keadaan hutan yang sangat gelap..

Zainuddin merupakan antara anak Tok Batin Kampung Sungai Sengkuang yang bijak dan menjadi pujaan setiap gadis di kampung berkenaan..Dengan bermata kaca, Zainuddin kelihatan begitu educated dan up-to-date kepada perkembangan semasa..Maklumlah baru berkenalan dengan dunia tanpa sempadan, internet..Dikatakan juga Zainuddin sedang mempelajari shapel hardstyle yang ditonton dari youtube minggu lepas..

Sepanjang pendakian, Zainuddin menyanyikan lagu Pusara Di Lebuh Raya, Lamunan Terhenti, I'm Yours, When I Was Your Man, Mirror dan lagu-lagu justin Bibiaq untuk menampakkan ke-hipster-an beliau kepada pendaki lain..Tidak lupa juga lagu-lagu Selena Gomez dan Backstreet Boys..Ada ketika yang Zainuddin bershapel sambil mendaki, mungkin sedang mendengar lagu Everyday I'm Shapelling..

Zainuddin Anak Tok Batin begitu gembira dengan kehidupannya sekarang tapi sehingga hari ini, beliau masih tiada alamat emel kerana buntu memikirkan nama yang sesuai untuk emelnya itu..

Bantulah saudara kita ni untuk membolehkan beliau menikmati kehidupan yang sejahtera seperti kita..Berikan cadangan nama emel yang sesuai dengan beliau di ruangan komen..

Oct 1, 2013

Macam Politik

Entah kenapa aku rasa makin tertekan dengan kepimpinan negara sekarang..Memang aku ni bukan pakar dalam ekonomi, akaun, kira-kira, pentadbiran, pengurusan dan lain-lain..Tapi aku bukannya bangang..Untuk pengetahuan, bangang ni adalah jauh lebih bodoh daripada bodoh..Kiranya macam takde akal la..

Aku taknak la menggelarkan menteri-menteri kat negara ni sampai level bangang, tapi kalau dah kenyataan yang kau bagi tu mengalahkan lembu yang takde akal, apa yang kau nak harapkan dari rakyat sebenarnya? Kau nak rakyat puji kau melambung bila kau nak naikkan harga parking sampai RM40 per jam? Atas alasan nak mengelakkan kesesakan kat pusat bandar Kuala Lumpur..

Dan seperti biasa, masa untuk membanding bezakan dengan negara jiran Singapura..Parking di Singapura kurang lebih setelah diconvert kepada Ringgit Malaysia menjadi RM100-RM120..

Soalan aku yang pertama, engkau (menteri) pernah tak masuk pusat bandar tanpa driver tanpa escort?
Soalan kedua, engkau (menteri) pernah tak bayar duit parking guna duit kau sendiri setiap hari tanpa gagal selama sebulan?
Soalan ketiga, ahh malaslah aku nak tanya lagi..Kalau dah level keluar kenyataan serupa takde akal tu, mampu ke kau nak jawab soalan aku ni..

Engkau (menteri) sepatutnya tahu yang setiap rakyat sekurang-kurangnya mengeluarkan duit sebanyak RM150 sebulan untuk parking sahaja..Belum kira tol, minyak dan lain-lain..Tak cukup lagi ke duit cukai yang kerajaan kutip? Tak cukup lagi ke duit hasil minyak negara, hasil getah, hasil kelapa sawit, hasil padi, hasil tembakau, hasil itu hasil ini? Tak cukup?  Tak cukup untuk negara atau untuk duit poket kau?

Dari pagi bawak ke petang bawak ke malam rakyat bekerja macam nak mampos sebab nak hidup, nak bagi mak bapak duit, nak sara anak bini, dalam keadaan taraf hidup yang serba-serbi meningkat..Yang engkau (menteri), ke hulu ke hilir dengan escort kau tu pegi mane? Betul ke pergi buat kerja? Dah la taknak merasa duduk dalam kesesakan lalu lintas, pastu tengah sesak tu boleh pulak escort kau marah-marah suruh orang lain ke tepi sebab nak bagi kau laluan..Apa ke sial sangat perangai macam tu? Aku ni dah sangkut dekat 2 jam, kau senang-senang nak lalu? Yang aku nampak dalam kereta kau tu ada set kayu golf..Aku haramkan laluan yang aku bagi kat kau kalau kau nak pegi main golf masa tu..Pandai-pandai la cari aku kat padang mahsyar nanti..

Satu lagi hal, kalau servis pengangkutan awam kat Malaysia ni dah sebijik macam Singapura aku tak marah sangat lah..Kau letaklah harga parking doblas ribu sejam pon takpe..Kat Singapura tu punyalah tepat dan efisien dia punya bas, train, teksi..Delay 10 minit tu diorang anggap dah sangat lambat..Tu belum kat Jepun lagi, kau janji pukul 9, kau datang pukul 8.55 tu dah kira lambat..Hah point aku kat sini ialah sistem pengangkutan awam kat Malaysia ni macam haram jadah..Yang LRT rosak lain, KTM delay sampai setengah jam lain, yang nak kena berebut, bersempit macam dalam tin sardin kejadahnya..Pastu bukan semua tempat ada bas dengan train..Kekadang teksi pun malas nak masuk kalau area tu sangat sesak dan sangat ceruk..

Ahh sudahlah..Engkau (menteri) bukan nak peduli pun hal rakyat, padahal masa nak tagih undi dulu macam sial berjanji sampai Zuhal..Sekarang ni kau sibukkan sendiri punya hal..Ingat ni, aku haramkan duit yang kau makan pakai untuk kepentingan kau..Aku tuntut sampai akhirat nanti..Bab-bab macam ni memang aku dendam..Padan muka kau..


Note to self

I don't know when life started to feel so gloomy to me. It's like living in Gotham City sans the Batman. But one thing for sure, whenever people that matter to me are near me, it's like sunshine peeking slowly among the dark clouds that have been hovering above me. It's a miracle how one human can affect another human. But shouldn't our life story be about us? I guess we started living as a devotee (as in religion), and continue to devote throughout our life. It's like in twitter, and facebook, you notice how these social media platforms were designed to be so personal, so about you, yet you still want to dedicate it for others. Talking about others, thinking about others, motivating others and whatnot. Why life should be about them and not you?

In my eyes, there are three types of people in social media; jerks, posers and fakers. Jerks are those who pretend they are the superior and know-it-all assholes. Prancing through the timeline and walls like they are some kind of royalty. I mean, who nominate them as so-called twitfemes or pioneer at the first place if not themselves? Jack invented twitter, not you people. Posers are those, in a simpler way, immature kiddos who also pretend like they have lived a hundred years. Come on you fucktwats, you are just 15 for god sake, love doesn't kill you, your stupidity does. Fakers, well, aren't we all?

But then this is my opinion based on my observation per see. We have our own way to interpret things.

Some of us were born lucky, and some of us weren't. But that doesn't mean they get to sit back and relax while we work our ass off. Everybody have their own deeds to pay, in their own ways. So stop whining and get your lazy ass off that chair and do things you should, want and have to do. First step is always the hardest, but be assured that it will pay off. Keep growing, keep learning. Keep trying to be the better and bigger person.

Ceh, cakap memang senang. Now give me my cancer stick and let me drown in my own bitterness.

***
(Merujuk kepada Izin Cemburu)
Malas bicara soal cinta; tiada berpenghujung.
Bagai menatap luas sawah bendang, hijau sampai ke hujung.
Tak nampak apa yang ada disebelah sana selagi kita tidak melangkah jauh.

Cemburu itu sakit, disimpan lama menjadi luka dan bernanah lalu parah.
Cinta itu sepatutnya indah.

Buat sang pencinta, teruskan bercinta.