Mar 31, 2011

Bebas berubah

Seekor gajah sangatlah mantap paras rupanya dengan muscle yang boley menyebabkan nyawa makhluk lain melayang jika terkena lempangan beliau..
Tapi seekor tikus yang hanya berada di pinggiran bisa menyebabkan kegagahan seekor gajah bertukar menjadi negatif dan serta merta si gajah menjadi sangat pemalu..

Seorang body builder boley menolak kereta proton saga lama yang fully loaded hanya dengan menggunakan sebelah tangan sambil makan kuaci dan ditakuti ketika bertugas di kelab malam kerana pernah menyebabkan seorang pelanggan di kelab malam tersebut koma 3 hari akibat dijentik bertalu-talu di leher dan tenggorokan beliau..
Tapi seorang wanita yang comel bisa membuatkan body builder tersebut menangis teresak-esak setiap malam apabila ditinggalkan tanpa pesan (clash la)..


Takotlah badan macam ni [google]


Seorang pakar motivasi yang tiap2 hari memotivasikan orang belum tentu berada pada tahap motivasi sepenuhnya untuk diri sendiri..
Mengikut pengakuan ikhlas pakar motivasi yang dirahsiakan namanya, beliau cuma dapat bertahan beberapa tahun sahaja sebagai penceramah motivasi..
Menurut beliau ;
Apabila sampai pada satu tahap, beliau akan merasakan seolah-olah kata2 motivasi yang setiap hari beliau lontarkan itu adalah sia2..
Jika pada tahap itu beliau terdemotivasi, maka akan musnahlah karier dan nama sebagai pakar motivasi serta calarlah maruah beliau..
Menurut beliau juga, ramai pemilik nama pakar motivasi yang tidak dapat mengawal kelakuan ketika berada pada tahap tersebut dan telah mencemar duli dunia motivasi..

Bukan mudah untuk hidup ; jadi hidup bukannya mudah..
Bila2 masa hati manusia boleh berubah dengan sebarang sebab yang kadang2 tak masuk akal sebabnya..

Bak kata Matahari ;
Hati manusia rapuh, siap ada gear reverse depan belakang..

Bertahanlah...

Mar 28, 2011

Sarjana Muda

Khas buat pemegang skrol Sarjana Muda dan bakalnya..
Titipan seni oleh Iwan Fals..




Karlos bukan nama sebenar adalah antara peminat Iwan Fals..
Beliau orang seni..

** SINI untuk memetik-metik lagu ini..

Mar 24, 2011

Umur dan pengalaman

Si umur 40-an : Engkau ape tau?? Umur baru setahun jagung jangan cuba nak jadik biadab.. Jangan nak pandai2 nasihatkan aku pulak..!!! Aku lagi lama buat bisnes daripada engkau..

Si umur 20-an : Maafkan saya bang.. Saya tak berniat macam tu pun.. Saya yang salah.. Saya janji tak biadab lagi dengan abang..

****************************************

Profil si umur 40-an
  • Membesar dengan sudu emas di dalam mulut
  • Mendapat tempat dalam syarikat kerana bapanya adalah pemilik syarikat tersebut
  • Sijil pembelajaran tertinggi adalah ijazah di universiti swasta (pointer hampeh tapi sebab banyak duit, dapat naikkan pointer untuk grade) pada umur 23 tahun
  • Terus mengambil alih tempat bapanya di syarikat berkenaan kerana bapanya pencen ketika beliau berumur 25 tahun (2 tahun beliau menganggur dan berfoya-foya menghabiskan harta bapanya)
  • Bekerja sebagai pengurus syarikat yang besar dan terkemuka seantero dunia suatu masa dahulu tetapi sekarang mengalami kejatuhan di bawah kelolaan beliau
  • Umur 30 tahun masih berjaya mengekalkan reputasi syarikat kerana masih mendapat sokongan daripada orang2 lama di syarikat berkenaan
  • Umur 34 tahun, syarikat mula goyah kerana tulang belakang syarikat (orang2 lama) seorang demi seorang meletakkan jawatan dan ada antara mereka yang pencen
  • Umur 37 tahun, syarikat muflis
  • Umur 40-an ini beliau menganggur tetapi berbeza keadaannya kerana tiada lagi harta yang dapat beliau gunakan untuk berfoya-foya 


Profil si umur 20-an
  • Seawal umur 6 tahun mengikut bapanya berniaga di pasar malam
  • Umur 8 tahun menolong ibunya menganyam tikar mengkuang untuk menambah pendapatan keluarga
  • Tidak mendapat pendidikan yang sewajarnya, hanya menamatkan persekolahan ketika umur 12 tahun
  • Umur 15 tahun berniaga pisang goreng di siang hari, berniaga burger di malam hari dengan bantuan kudrat bapanya yang sudah usang usianya
  • Umur 17 kehilangan bapanya dan tempat arwah diambil oleh beliau sebagai ketua keluarga untuk menyara 2 orang adiknya
  • Umur 19 tahun berjaya mendapatkan tapak berniaga secara rasmi kawasan kilang
  • Umur 20-an ini diteruskan dengan usaha bersama rakan2 membuka perniagaan di dua lagi tempat baru
 ****************************************


Mar 21, 2011

Gay yang bijak agama

[sumber]

Terbaca entri NI..
Teringat kata2 di bawah ni yang ditujukan khas untuk guwa dalam satu sesi bicara :
I don't give a damn on karma as rasulullah tak pernah ajar tentang karma (karma tu hindu la bongok).. Hanya Takdir dan qada & qadar je yang aku pegang (semua ni walau allah dah tentukan tapi kalau umatNye usaha insyaAllah makbul).. So be it.. And i don't need advise from.. As long as that girl hancur, i'm satisfied.. I already gave her chance and i'm not let her go just like that.. who ever u are, u don't know how far can i go.. But thanks for sharing betapa dengkelnye agama ko untuk suruh aku ikut karma.. Shame on u..
Si penutur bicara tersebut adalah gay yang sangat bahalol..
Agak panjang sesi bicara yang menunjukkan kebahalolan beliau tetapi terpaksa ditapis untuk menjaga sensitiviti semua pihak..
Jangan tanya kenapa guwa benci dan anti dengan puak seumpama mereka ini kerana kebencian tu boley menyebabkan guwa benci lu orang yang banyak tanya pasal puak mereka ni..
Guwa cume boley jawab ;
Gay itu babi, mungkin lebih teruk daripada babi!!!
Kalau lu orang rase annoying sebab guwa rebel ni, pergi maen jaoh2..


[sumber]

Oh karma..
Lu orang punye pendapat sendiri pasal karma..
Sendiri pahamla kan..
Lebih baik berhenti sebelum mati..
Semoga roh mereka dirahmati, amin ~
Calow2..

Mar 18, 2011

Merajuk

Semalam I call U, U tak angse..
Hari ni I call U pon U tak angse jugak..
Oh bukan2..
Semalam I carik bulan..
Time2 macam ni I suke carik bulan sebab bulan chanteq taw..
I tunggu punye tunggu, bulan tak timbul-timbul..
Sedey taw I..
Dah la hati I sedang berduka lara bermuram durja..

Semalam punye semalam pon I carik jugak..
Tak jumpe2 jugak si bulan..
I pon nyanyila lagu oh bulan jangan layan diriku lagi..
Hari ni bulan betol2 tak layan I taw..
Hujan lebat..
Betol2 punye lebat, tak maen2 taw..

Sekarang ni dah reda sket hujan..
I pon ushar2 la carik beliau..
Mane tau beliau muncul tibe2 kan..
Malangnya beliau maen cak ba cak plak..
Bukan cak kun cak lagu M.Nasir ngan SM Salim tu..
Nampak beliau sipi2 je..
Eh bergurau plak beliau ni..
Tapi ok la kan..
Sekurang-kurangnya I nampak la jugak beliau yang berselindung di balik awan mendung..
Terubat jugak rindu yang menusuk kalbu dan sanubari ni..

Sayup2 je beliau kat sane [sumber]

Sepurnama yang lalu senang je I ketemu sama si bulan..
Bahagia rasanya dapat ketemu sama beliau..
Punyelah bahagia sampai I tak nukilkan pon cerita beliau kat sini..
Mungkin sebab tu si bulan merajuk..

Tapi kalau senang sangat ketemu, tak thrill plak..
Purnama yang ini ada sedikit halangan..
I kene la berusaha sket kan..
Semua benda nak senang, tak dapat jack..
Bila usaha tu membuahkan hasil, fuhhh puas hati taw..
Bermakna sangat2 dan barulah ada nilai penghargaan kan..

Ok lah U olls..
I olls saje nak menconteng arang kat sini..
I olls calow2 la ye..

** calow2 tu bukan soley2 taw..
** INI cerita tentang bulan 

Mar 17, 2011

Congratulation RastaMat!!!

winner winner chicken dinner 


** without using Ctrl + z
** I am the winner, not looser anymore

Mar 11, 2011

Ceritera

Seorang bekas hacker telah bersara daripada duduk terperap dalam bilik dok mengadap komputer kerana taknak segala sistem saraf dan deria beliau rosak..
Beliau pernah kena ban daripada UM kerana hebat sangat mengalahkan lecturer..
Pernah menutup komputer lecturer dari jauh ketika dalam sesi pembelajaran kerana beliau saket hati dengan lecturer yang bebal itu sehinggalah lecturer tersebut menghentikan kelas..
Beliau terpilih mewakili Malaysia untuk mengaturcara sebuah program untuk menaikkan satelit Malaysia suatu masa dahulu..
Malangnya, beliau di reject kerana etika ketika mengaturcara program itu tidak dipatuhi (hisap rokok ketika mengaturcara program)..
Sekarang beliau berkhidmat sebagai kontraktor TM dan menyediakan khidmat terLEBIH baik untuk pelanggan..
Bos beliau sangat marah kerana beliau membuka semua port internet untuk pelanggan walaupun tindakan beliau adalah untuk kemudahan kontraktor, pelanggan dan TM itu sendiri..
Tetapi bos beliau tidak boleh memecat beliau kerana beliau sangat otai dalam bidang troubleshoot problem yang melibatkan network..



Sekarang beliau sedang lepak minom kat warung dengan budak2 kampung beliau sama seperti budak2 kampung laen yang berborak isu2 semasa..
Tak ramai yang tahu sejarah beliau sehinggalah beliau bukak cerita malam tu kerana terdapat salah seorang budak kampung yang melepak semeja sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang komputer, sama seperti beliau juga suatu masa dahulu..
Sebab itulah beliau menceritakan serba sedikit latar belakang beliau kepada budak itu untuk menaikkan semangat budak itu untuk terus belajar dan mengenal dunia sebenar..
Beliau pernah ditawarkan bekerja di Cyber Security tetapi beliau menolak serta merta walaupun gaji yang di tawarkan berganda-ganda daripada gaji seorang kontraktor TM..

Bagi beliau, biarlah gaji sebagai kontraktor TM itu digunakan untuk meneruskan kehidupan..
Karena beliau sudah dapat membayangkan tahap kebosanan yang nyata apabila sisa2 hidup beliau terpaksa dihabiskan di depan skrin komputer..
Mata rosak, tulang temulang lembik, urat saraf kaku, badan lemau..
Kene jentik sekali boley tombang oh..
Atas sebab itulah beliau memilih untuk menjadi kontraktor TM yang pada dasarnya memerlukan kecergasan fizikal yang baik selain dapat membina otot2 seperti sazali samad..

Selain itu beliau berpesan supaya anak2 muda janganlah terlalu manja untuk memilih kerja yang boley melumpuhkan segala macam urat saraf kerana perjalanan hidup masih jauh..
Beliau juga berpesan, rajen2lah bersenam kalau ade mase terluang..
Jangan dok terkangkang depan tibi sambil makan rempeyek ataupon berfoya bersama rakan2 atau aweks2 di shopping complex..
Carilah aktibiti yang berpekdah sket sementara muda ni kan..
Asyek2 jalan2 kat bandar, tengok wayang, makan kepsi, mekdi, balik umah tidor..
Tengah malam pegi cucuk bulan, mabok2 sampai abang jamil mampos..
Bawak2lah pegi memancing ke, jogging kat taman bunga ke, bercucuk tanam ke..
Kalau nak suruh pegi masjid memang tidaklah kan..

Beliau sangatlah merendah diri orangnya dan bersahaja..
Sangatlah tak disangka sangka beliau adalah seorang yang sangat hebat dalam mengendalikan kehidupan beliau..
Sekali pandang, lagak mat rempit pon ada dengan kotak dunhill senantiasa dalam genggaman..

Ini bukan mat rempit ye [sumber]

Sekian ceritera untuk hari ini..

** nama beliau terpakse dirahsiakan untuk dasar2 keselamatan (padahal     guwa tak ingat name mamat tu)
** umur beliau hampir kepada 30 tahun (28 kot) dan masih single..
** maafkan ayat tunggang terbalik guwa.. 

Mar 9, 2011

Sila buang masa anda selama 6 minit 16 saat

Guwa jumpe video ni mase bace blog Husna kat entri NI..




Relevan lagi ke kata2 Hang To'ah ni ;
Takkan Melayu hilang di dunia  
Lu orang klik sini, bace komen2 video ni..
Kalau rase suke, LIKE banyak2 kali la eh..
Guwa malas nak mencarot marot mengulas pasal Melayu kita ni..
Banyak sangat hal..
Betol tak??

Beberapa entri lepas ni guwa ade citer pasal Melayu kita..
Hari ni jumpa plak video yang paling best kat dunia ni..
Tak tahulah gaye hape plak yang jadik kat Melayu kita lepas ni..
Harap ade pihak berwajib yang amek berat pasal kaum Melayu ni..
Sebab Melayu cuma tinggal name je sebenarnye..
Adat, bahasa, peninggalan sejarah dan lain2 sume dah diketepikan..
Berapa kerat je marhaen yang di luar bidang kuasa mereka cuba mengembalikan kegemilangan Melayu kita ni..
Tapi malangnya mereka tak mampu karena pelbagai dakyah politik diutamakan terlebih dahulu daripada isu Melayu yang hampir pupus ni..
Kesimpulannya, Melayu ini hampir kepada kepupusan seperti Platipus..
Nama pernah dengar, gambar pernah tengok, tapi realitinya bagaimana??
Cuba pahamkan ayat M.Nasir ni ;
Anak-anak kita kah yang berlari telanjang dibawah mentari sumbing 
Dengar lagu anak-anak kita ni dan fikir dalam2 sampai lebam..

Sekian daripada wacana perdana guwa..


** special link to Platipus

Mar 4, 2011

Si Jumud terus menjumudkan diri mereka

Sambungan entri NI..

Nak dijadikan cerita adalah sorang member guwa ni budak kelantan..
Dia ni pon melayan reggae n minat rasta style punya barang..
Doolu2 selalu gak shopping ngan dia, lepak2..
Sekarang kami dah clash duk umah sewa masing2..

Balik kat cerita, cuti sem dia balik kelantan..
Dia kuar lepak2 ngeteh kat area umah dia bersama rakan2..
Tiba2 beliau ditarik oleh sekumpulan mamat jumud yang ada melepak disitu..
Member guwa ni buat2 tak panik la pasal tak buat salah pon..
Tapi panik jugakla kan tiba2 kene keliling..
Mamat2 jumud ni macam biasa bertanyakan soalan2 dari kumpulan mereka yang hebat itu..
Member guwa pon melayan dan mengiyakan je la..
Malas nak pikir agaknya..
Oh mase tu dia pakai sling bag tiga kaler dan terpampang besar2 muka bob marley..
Geng2 jumud ni rabun malam agaknya sebab tengok muka bob marley macam muka apakanda mereka..

Satu kebodohan yang nyata apabila member guwa ni kencing je cite pasal geng2 ni kononnya dia pon join gak kat mlaker claker dan tidak pulak kantoi di situ..
Hah nampak tak permainan dia??
Dan sangat jelas bahawa geng2 jumud ini sangatlah bebal sebab kena kencing sampai basah oleh member guwa ni..
Padahal dia maen petik je ntah name sape2 yang jadik apakanda, abang long, abang ngah, achik, ucu, alang, tok wan, tok ngah dan mak lijah..
Dalam organisasi mesti ada pompuan gak kan..
Boley buat lepas nafsu..
LOL!!!

Berdekah tak hengat dunia guwa gelak biler dapat tau citer tu..
Konon2 adek beradek, tapi tak kenal pon sesame adek beradek..
Itu namenye adek beradek pundek pundek..
Wakakakaka...
Bila kawan ramai keliling kita ; cakap besar ; tunjuk belang ; tapi bila sorang2 ; pengecut, pemalu ; macam semua orang

Betollah kate2 loque ; butterfingers dalam lagu Tentang-tentang..
Dah ramai yang guwa jumpe si bebal ni sekor2 kat luar, senyap membisu lapan ribu bahasa..
Kalau ramai2 tu bukan maen lantang lancau lagi perangai sekor2..


Agak2 ni abang ngah ke abang long [sumber]

Cukoplah bercerita pasal mereka..
Banyak lagi peristiwa bersama mamat2 jumud ini yang guwa dah jumpa..
Lu orang pon mesti ada yang pernah jumpa kan..
Doakanlah mereka supaya sedar diri sket lepas ni dan ingatlah bahawa kuasa kat dunia ni sume kejap sangat Tuhan bagi pinjam..
Firaun pon tak lame mane dia dapat jadik tuhan dunia ni kan..

Salam Keamanan dari Guwa..
Calow2..

Mar 3, 2011

Melayu Jumud

Sedang guwa asyek mencuci mata, memilih makanan mane yang bernasib baik untuk disumbat dalam tembolok guwa, tiba2 ;

Si bebal : Bro, adek beradek jugak ke?

Guwa toleh kiri kanan dan pastikan guwa adalah orang terpilih untuk jawab soalan berkenaan..

Guwa : Hah???
Si bebal : Cantik topi lu bro..
Guwa : ???
Si bebal : Siap tiga kaler lagi tu..

Guwa jeling topi yang bertakhta kat atas kepale guwa dan teringat bahawa guwa pakai topi yang guwa beli kat kedai rasta tempohari..
Dalam kepala hotak guwa dah tau ape yang lahabau tu cuba untuk sampaikan..
Guwa tak layan dan blah tanpa sepatah kata bak angin sepoi2 bahasa bertiup sewaktu petang yang dingin..

Si bebal : Oi bro, lu pehal kerek beb?? Adek beradek pon lu nak tarik muka.. Lu area mane weyh?? bla bla bla......sampai abang jamil mampos............

***************

Si bebal tu guwa rase umur dah 35, anak 3 orang..
Jarak guwa dengan si bebal tu mase mule2 die tegur guwa adalah lebih kurang 5 meter..
Lebih kurang 10 hingga 15 orang dapat mendengar dengan jelas ape yang si bebal tu terjerit-jerit kat guwa mase tu..
Lokasi adalah di pasar malam..

***************

Member2 yang guwa dah lame tak jumpe akan menegur guwa dengan kate2 yang kadang2 guwa tak paham..
Ade yang hulur tangan salam ngan guwa terbelit sane terbelit sini..
Antara soalan cepumas yang guwa dapat :
lu join 3line jugak ke bro??
Area mane??
Jawapan guwa akan sama setiap kali soalan berjenis itu sampai ke halwa telinga guwa ;
Guwa pekida tapi register kat jamaica.. 
Punca utama guwa diajukan soalan berbentuk lazim itu adalah karena guwa pakai topi atau baju atau sling bag atau selipar atau ape2 aksesori yang tercoret 3 kaler ini ; 

MERAH KUNING HIJAU 

Kesimpulan yang guwa berjaya buat ;
Di Malaysia, sesiapa yang mempunyai barangan atau apa saja yang berada bersamanya yang melibatkan 3 kaler yang dinyatakan di atas adalah pekida @ 3line @ ape2 lagi yang guwa sendiri pon tak tau istilahnya..
Ia adalah termasuk mekanik yang sedang repair lampu isyarat, rosnah yang pakai baju kelawar 3 kaler, mak jah yang pakai kain batik 3 kaler, dol yang sedang makan aiskrim "traffic light" kat kedai ah seng, tokey kedai cat yang sedang display kaler kat kedai beliau, nigger yang pakai baju bob marley, budak2 yang maen block cube susun2 jadik tiga kaler, tokey kedai rasta di dataran pahlawan, cine jual gelang2 hand-made kat jonker walk, dan pakcik jual cendol kat durian tunggal..

Cukoplah adek beradek guwa..
Dah cukop ramai rasenye..
Serabotlah ramai sangat adek beradek ni..
Penin palehotak berjimbit nih.. 

Adakah orang utan kat sidebar guwa ni adalah pekida??

** Guwa ingat dah hilang kaum primitif ni, rupenye ade yang tersisa lagi.. 
** Kata2 "Takkan Melayu hilang di dunia" dah hampir tak relevan sebab Melayu hampir pupus akibat bertarung sesama sendiri di Tanah Melayu..

Sambung kat sini