Jul 3, 2011

Liquor Store Blues - feat Damien Marley



Ada yang pernah kata musik reggae itu bosan, musik orang tua, musik lama2, musik zaman tok kadok..
Siapa2 yang anggap begitu, sila tarik balik kata2 lu orang..
Most of genre lagu Bruno Mars, Jason Mraz n etc adalah pop reggae..
Musik dancehall yang hangpa dok terkinja-kinja macam beruk dalam club tu asasnya reggae..

Pembaharuan musik reggae ini dipelopor oleh Damien Marley, anak Bob Marley..
Lagu yang melonjak nama Damien ni adalah lagu Welcome to Jamrock..
Di Indonesia, dikatakan jelmaan Damien Marley muncul dan beliau dipanggil Ras Muhammad..
Pergerakan musik reggae terutama di Malaysia masih di bawah tanah..
Musik reggae dipandang serong oleh masyarakat setempat..
Macam2 diceritakan buruknya..
Ganja, tatoo, dreadlock, bertindik, dan macam2..

Aku ini bukanlah makhluk asing, berkepala besar, punya kapal angkasa, aku ini bukanlah dari jupiter, sama seperti makhluk di bumi, kita ini tiada bezanya 

Itu petikan lagu "Orang Planet" by Republic of Briekfields..
Bukan guwa nak paksa lu orang minat lagu bergenre reggae..
Cuma rasa terkilan dengan mereka yang kononnya pemusik, tapi nilai musik tu mereka tafsirkan dalam bentuk kertas bernombor siri..

Selamatkan musik2 yang jujur..
Hapuskan musik yang hipokrit..

Selamatkanlah semuanya..
Selamat..

Damien Marley yang hebat

13 comments:

RastaMat said...

Jangan lupa dengar lagu "For The Babies" (Live @ VH1.com)..
related videos dengan video last kat entri tu..

Mantap..!!

intan.maisarah said...

best aje
kenapa orang lain kata tak best?

Amiey White said...

Best je .thanks for the information

okay, dia macho . aku lebih suka layan lagu2 The White Stripes dan frau hihihi

tapi lagu ni aku suka juga .


*ada orang update wei...

senyumSOYA said...

suka!!

RastaMat said...

@ intan.maisarah

versi ini lebih moden..
ada yang panggil pop reggae dan ada yang suka reggaeton sebab suka clubbing..
mungkin mereka bosan dengan musik pure reggae kerana slow..

cuba dengar lagu2 pure reggae dari bob marley..

Nice Time

Stir it up

One Love

dan banyak lagi..

RastaMat said...

@ Amiey White

tak ramai suka musik reggae, lagi2 perempuan..

frau tu ape weyh??

wa suka lagu one more cup of coffee

update sebab tension..

hahaha...

Amiey White said...

frau tu penyanyi dari indonesia . cuba searh "frau - mesin penenun hujan"

RastaMat said...

@ Amiey White

ok nice..

buat mendodoikan wa tido..

hahahaha...

intan.maisarah said...

pure regge pun best
maybe sebab aku mmg semula jadinya jiwa irama tradisional dan seangkatan dengannya

Afiq Bukhari said...

siyesly wa suka reggae nih, tenang sambil kasi goyang itu kapla.

Sca Ndx said...

masa reggea kat RTW best weh, semua pogo tak kira genre asal mereka.

RepublicAku said...

banyak sangat yang aku suka...

Anishaway said...

hek elan, lagu ni ke abang wa karok kat bilik dia..
one drag for my sorrrrooowwwww...
haaaaaaaaaa...semputtt..

haha