May 16, 2011

Musik Jamaica

Reggae dan ska sangatlah berkait rapat..
Musik reggae berasal daripada ska..
Musik ska terkenal sebab reggae..

Pada awal pembinaan musik ska, GAGAL..
Yang paling penting, irama dan tempo asal ska bukanlah seperti yang kita dengar sekarang..
"Skanking" yang kita banggakan di gig dan konsert bukanlah begitu asalnya..
Tengok kat SINI untuk joget asal ska..
Baca kat SINI untuk cerita asal ska..
Cuba dengar lagu Inilah ska ; by Gerhana Ska Cinta..
Ada cerita sket2 pasal ska..

[sumber]

Musik reggae asalnya daripada ska..
Lepas musik ska gagal menarik minat pendengar musik terutamanya di Jamaica, pemusik Jamaica kutip balik musik ska dan upgrade kepada rocksteady dan reggae..
Mereka mainkan musik ini sebagai musik lepak2 depan rumah bersama kawan2 sekampung..
Maka banyaklah alat2 musik yang bertaraf "kampung" diselitkan untuk musik reggae..
Musik reggae klasik penuh dengan bunyi2 pelik yang datangnya daripada alat2 musik "kampung" mereka itu..
Apabila reggae dah popular, barulah ska dipandang mulia sebab dapat cipta musik yang unik untuk reggae..
Masa tu, ska dah berkembang di luar Jamaica dan dah hybrid dengan genre lain seperti punk (ska-punk)..

Sejarah penuh pasal ska, rocksteady dan reggae ni lu orang google la..
Wiki pon banyak cerita pasal musik jenis ni..
Kat sini cuma asas pasal musik Jamaica sahaja..
Apa yang korang kena tahu, ska, rocksteady dan reggae ni berasal dari Jamaica sepenuhnya..

Kesimpulan :

Evolution of Jamaican popular music from Ska to Reggae
Ska: Late 50's to mid 60's
Rocksteady: Mid to late 60's
Reggae: Late 60's to present

All three utilize essentially the same rhythmic devices with different accents and tempos.

** Betolkan guwa kalau ada maklumat salah kerana maklumat bukan berasal dari internet semata tetapi dari bacaan majalah musik kira-kira 7 tahun lalu..   

3 comments:

Rye the X-Superpornstar said...

HAIL RASTA!

err.. hail raggea bar sebenaqnya! kahkahkah!

Republic Aku said...

yang aku tahu cuma ....henjutan goyangan yang begitu kool dan simple....

Bob Merley said...

ya man! wha gwan!