Apr 7, 2011

Terangkat

Memang terangkat beb [sumber]


Idea asal dari sini..

Terma itu sangatlah guwa tak boley terima..
Adik angkat..
Abang angkat..
Akak angkat..
Mak angkat..
Apak angkat..

Sebab..

Lu dah ada....
Adik kandung..
Abang kandung..
Akak kandung..
Mak kandung..
Apak kandung..

Jawatan yang wajib tu pon lu tak boley nak jaga, nak fokus, nak berkasih nak bersayang..
Kenapa perlu kejar jawatan angkat dan sebok2 nak berkasih sayang??

Nak tambah kenalan??
Nak eratkan silaturrahim sesama insan??
Sebab akak abang kat umah tak layan lu??
Sebab adik kecik lagi kat umah??
Apa lagi alasan??

Penjelasan wa tetap sama..
Lu jaga akak lu, abang lu, adik lu, mak apak lu kat umah tu dulu..
Dah puas ke berkasih sayang dengan depa suma tu??
Tipulah kalau lu cakap dah..
Lu dah puas peluk cium mak apak lu??
Pernah cakap I love you kat mak apak, abang, akak, adik lu??

Sebenarnya lu yang gedik kan??
Mengada-ngada nak adik, abang akak angkat yang comel kote lote..
Konon2 hot stuff la kan..
Nak jadik orang yang paling glamer kat sekolah..
Ngaku je lah..
Jangan nak berdolak dalih lagi..
Biasalah budak2 baru nak naik kan..
Baru akil baligh, dah rase macam brader2 sister2..

Koroe cakap macam ni ;
biasanya angkat2 ni function dia sama macam cop la. cuma budak2 tak paham.
mula2 angkat2 dulu sebab malu nak mintak kapel.
lepas dah macam oke je dengan awek tuh, apa lagi, angkat kain, masuk semak, layan.......

UTAMAKAN YANG UTAMA 

Pernah satu ketika member guwa ajak pergi program keluarga angkat..
Guwa bukanlah anti sangat ngan program macam tu..
Lantak pi lah depa nak buat apa pon kan..
Guwa cuma malas n tak minat nak join..
Tapi member guwa boley plak dok bebel kat guwa cakap guwa ni tak campor masyarakat lah hape babi lagi ntah..
Dengan lafaz basmalah, guwa memulakan sesi mentarbiyah member guwa dan member guwa tak jadi join program tu pasal dia rasa prinsip guwa pasal benda ni betol..
Guwa tersenyum manja selepas itu..

Tapi, prinsip ni tak boley diaplikasikan kepada mereka yang sebatang kara kat muka bumi ni..
Kalau anak tunggal tu, pastu mak apak plak busy kerja, cariklah kawan2 yang umur lebey tua sebagai tempat mengadu domba..
Kang gila plak sekor2 hidop kat umah..
Cari kehidupan kat luar dan berpadalah..

Ingat, hidup jangan nak gedik sangat, jangan nak glamer sangat, jangan nak over sangat..
Berpadalah untuk hidup..
Nanti ada yang tak puas hati, kan dah jadik masalah..
Bukan tak boley nak berada pada level tinggi kehidupan..
Sesuaikan keadaan untuk hidup..
Kalau mampu, teruskan..
Kalau tepu, kekalkan taraf hidup normal..

Sekian dari Ustaz Dreadlock-wanabe..

Dreadlock-wanabe??
Kompom mak apak guwa cantas kepale guwa ngan mesin rumput kalau guwa dreadlock..
Hahahaha..

Calow2..

25 comments:

platipus said...

hai pakwe angkt

Anisa Hang Tuah said...

geli ah yg bergedik & kejar glemer tu
geli.
geli.

Republic Aku said...

betul kata orang sekarang orang jahat muka dia baik orang baik muka dia jahat...aku rasa ko ni jahatmanja!

- koroe - said...

ehh ehh ehh


ape kes tetibe itew kena petik



malu itew awww..


hikhikhik

Aidan Nadia said...

nk agkt ko abgmat. tp xlarat. berat sgt. hahahaha

juhanamemonts said...

haha..
bukan ustaz dreadlock-wanabe
ni pernah ada adik angkat ke?
mase sekolah2 dulu..
haa..


ala baru nk banje buat dreadlock..
kire x jadi la nieh?
nnt kne cantas..
hehe

- elina - said...

ternyata lebih berbisa !

keh keh .

koroe suka bagi ayat sentap .

plumpy.tootsie said...

hai abam.ai anak tunggal.jadi abg angakat ai jom.ai malu lah nak ajak abam kapel trus

lol.

WeedBoys said...

ayat koroe style!!
hahaha...

LadyRye said...

ayat tersenyum manja tu buat muka aku jadi 'wtf!'




aku tak penah ada angkat-angkat..

tapi..

dulu laki aku 'angkat' aku..macam2 posisi la dia angkat..

tapi la ni aku 'angkat' anak aku plak..memang agak berat la, sebab perut ada baby lagi kan, dan kadang-kadang macam nak 'angkat' gak tangan letak kat bontot dia bila dia mengada-ngada..

tapi lepas tu aku 'angkat' wudhu, rasa nak 'angkat' yang jahat-jahat hilang, aku ganti dengan 'angkat' tangan time takbir ja la...






amboiii komen aku...kelas habaq hangggg!!! kahkahkah! ni la komen aku paling aku like sekali! WAHAHAHHAHAHAHAHAHAH

SUKA LA KALAU HANG TAK LIKE, AKU TETAP LIKE!

AyyU KamaZ said...

betol2.. semua angkat2 tu tipu lebeh.

*i like, tepuk800x.

skandaLdariLangit said...

ade abg angkat.

skg die nak buat adik ipar plak.

damn.

keh2 :p

MATAHARI said...

ohoii.

hai ustaz dreadlock wanna be!


-.-"

april said...

konsep abang-adik @ kakak-adik angkat ni,bergantung pada niat jugak lah.

kebanyakannya memang nak 'mengangkat kain,dan diajak masuk ke semak'
tapi ada juga yang special case,memang perlukan 'bahu' dari orang luar.

depends.
bagaimana niat dan matlamat sesebuah perhubungan.

tapi apapun,setuju dengan kamu.
utamakan yang wajib dulu.
itu lagi berat amanahnya.

gelaskaca said...

sebelum aku komen ni,aku tgh kesat air yg jatuh dr mata,hidung,dan sebagainya..haha

mat2..
aku duduk jauh dok..
kdg2 bile ada program anak agkt,aku join je..sebab dia satu je..
sebab aku jauh..mak aku xde depan mata syal..
ada mak2 agkt ni even sekejap pun jdik la..wat pengubat rindu kat mak aku..
seyes beb..


ada pro n contra die..
kalau niat baik,final result die pun mesti baik jgk..
kalau niat x senonoh.so,final result die pun x senonoh jgk la..

Sca Ndx said...

dulu kat sekolah.
budak pmpn suka angkut adik angkt
dah macam cari anak ikan.
sory to say. hehe


tapi aku setuju dgn april.
depends

Pena Marhaen said...

aku sedang mencari awek angkat..

ada yang sudi??

hehe..

alexa yussida said...

lom puas n takkn puas kasih syg ngn fmly sndiri..hhihi

i am S!L4H.. said...

bahaye btol agkt2. woooahhh

Cikya said...

Takde orang nak angkat..hahaha,
dan tak minat pom nak main abang-kakak angkat,
segala abang, adik, kakak kat umah tak terlayan, ni nak tambah..
takdop kijo eh.. ^^'

aleen aiden said...

ah lu...katelah lu pon pernah ade adik angkat hot stuff jugak mase skola dulu kan..u salu camnih tau..xmo ngaku lettew!
bahaha :P

FATIN HIDAYAH MUHAMAD said...

aku ni yang takde adek pon tak sebok nak carik adek angkat..baik aku amek kucing jadik adek aku..senang..tak leceh..

Raihana Izzati said...

gua 39.ringan.sila angkat.

Damn btol pesen promot2 ni.der....=_=

intan.maisarah said...

:)
angkat diri sendiri jom

Ungu said...

okay.

aku macam, wtf gila bila pakwe aku dulu ade adik angkat lelaki.