Nov 26, 2010

Porcine itu Babi

Babi..
Macam ganas sangat plak bunyi die..
Guwa tukar la..
Khinzir..
Hah kan sopan sket tu..

Nama saintifik natang khinzir ni dalam medical ialah Porcine..
Lu orang kene ingat sampai mati..
Sebab lepas ni kalau lu orang pegi beli ubat, lu orang rajen2 la sket belek2 dulu ubat tu..
Agak2 laen macam je ubat tu, laju2 lu orang maki sama itu tokey..
Pastu lu orang boley riot kat situ..
Bakar sekali kedai tu..
Lagi satu, time doktor nak inject ubat kat lu orang, tanye dulu..
Agak2 ubat tu ade bunyi babi khinzir je, lu orang sepak kepala doktor tu laju2..
wakakaka...

Ok ni list ubat yang ade campor natang haram tu :

1. Kenalog in orabase
    Kegunaan : Ulcer mulut
    Vendor : Diethelm oral paste


2. Drixoral (tablet)
    Kegunaan : Selsema
    Vendor : Zuellig Pharma

3. Clexane (injection)
    Kegunaan : Mencairkan darah 
    Vendor : Diethelm

4. Fraxiparine (injection)
    Kegunaan : Mencairkan darah
    Vendor : Zuellig Pharma

Ni sumber guwa :

Masfiza bt. Abdul Hamid
Penolong Pengarah
Bahagian Pembangunan Organisasi & Teknologi Maklumat(POTM)
Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan Kementerian Kesihatan Malaysia
03-79573611 samb. 223


Lu orang tanyela die sebab guwa tak buat research pasal natang ni..
Kalau lu orang rajen, google je la..
Macam2 ade kat google kan..
Guwa tengok lu orang pon macam banyak je mase terbuang..
hahaha...

Lagi satu fakta, ubat2 yang guwa listkan tu jual kat negara yang lu orang sayang ni..
Bukan jual kat Singaporepura o mane2 negara n yang paling penting, ubat2 tu TELAH pon terjual..
Ade baek lu orang pegi check kat koleksi ubat lu orang..
Mane tau ade ke kan..
Boley la lu orang pegi tiaow tokey kedai tu..
hahahahaha...

calow2..

Comeynye dia..wakakaka...





 

10 comments:

platipus said...

babi dlm gmbr tu agak comel..sekian

♥eyanAlyani♥ said...

babi...e'ehh...khinzir...tu memang cOoomeelll!! hahahaa~

Belalang Hijau said...

tadi terbaca tajuk d al-islam yang produk kosmetik d negara nih 90% ada campuran babi...

kene hati2 nih...thanks rastamat!

Pendekar Berkuda said...

laju2 sepak kepala tokey tu...
jom jom jom...haha..

Zaer!! said...

cam vavi la babi ni.hahaha

hamzah ian said...

gile babi la..

Hellioz said...

porcine sungguh.
cmne gwa nk tau?

padin said...

erkkkk, baik!! huu nasib baik aku bukan kaki makan ubat,

RastaMat said...

Hellioz ;
kalau lu ade nampak "porcine" je kat ubat tu, laju2 lu pegi maki tokey tu balik..
pastu lempang sampai pengsan..
wakakaka..
Kalau lu nak tengok full list ubat yang ade natang haram tu,
google la..
lu kan rajen buat research..
guwa tak banyak mase la..
wakakaka...

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

uhhhhh najis berat ni....

eeeemmmm macam ni jangkit tak kat orang... kalau ianya penyakit zonotik bahaya tu...

coz kalau swine fever susah nak rawat kena buat vaksinasi awal dulu sama ada long adjuvant punya suntikan...