Sep 2, 2010

Si Pandai macam Ulama'



buzz!!!

Si Pandai macam Ulama' : Salam bro..

Guwa : oioi..

Si Pandai macam Ulama' : Kalau ye pon jawab la salam dulu bro..

Guwa : ??.. biler lu bagi salam??

Si Pandai macam Ulama' : Tadi..Lepas buzz..

Guwa : Mane?? Guwa x nampak pon.. Guwa memang rabun, tapi guwa dah pakai spek..

Si Pandai macam Ulama' : Tadi tu lepas buzz.. "Salam" yg awal2 tu..

Guwa : Tu bukan bagi salam lahabau..

Si Pandai macam Ulama' : "Salam" shortform untuk Assalamualaikum..

Guwa : Hah??

Si Pandai macam Ulama' : Yela bro..lu tak tau ke??

Guwa : Owh ok.. Guwa pon da jawab salam lu tadi..

Si Pandai macam Ulama' : Mane ade bro..lu jawab "oioi"..

Guwa : Lu tak tau ke??

Si Pandai macam Ulama' : Tau ape bro??

Guwa : "oioi" shortform untuk Waalaikumussalam..

Si Pandai macam Ulama' : Kepala hotak lu lah bro..

Guwa : Apehal dengan kepala hotak guwa??

Si Pandai macam Ulama' : Sape ajar lu??

Guwa : Guwa baru cipta..

Si Pandai macam Ulama' : Lu ni dah jauh bro..

Guwa : Jauh mane plak?? Guwa kat sini je..

Si Pandai macam Ulama' : Lu da macam kapir plak nak maen2kan salam..

Guwa : Kapir kepala apak lu.. Lu yang macam kapir dtg kat guwa tak bagi salam.. Pastu lu claim lu bagi "salam" macam tu.. Nabi mane ajar lu bagi salam macam tu??

Si Pandai macam Ulama' : Bro, rilek la.. Sekarang sume orang tau la "Salam" is stand for Assalamualaikum..

Guwa : Mak ngan apak guwa tak tau pon.. Mak apak guwa dah hidop lebih 50 tahun.. Sebelom merdeka lagi die dah hidop.. Tak pernah plak die ajar guwa macam tu.. Mane lu blajar?? Dengan Noh Gadot ke??

Si Pandai macam Ulama' : Lu ni kolot la bro..

Guwa : Kolot kepala bana lu.. Hukum tetap hukum.. Kalau lu boley tabur "Salam = Assalamualaikum", kenape guwa tak boley letak "oioi = Waalaikumussalam"?? Its just a word la samdol.. Lu pergi carik hadis o al-Quran yang citer pasal lu punye "salam" yang moden sangat tu..

Si Pandai macam Ulama' : Mane ada dalam hadis o quran bro..

Guwa : Lu blom carik dah cakap takde..Lu pergi tanye mane2 ulama', suruh die explain benda ni kat guwa.. Pastu, baru lu boley nak claim guwa kapir o watever.. Lu blah sekarang!!!

 **************

Sekarang guwa ajak lu orang pergi ke alam nyata plak..
Bukan alam laman sosial..

Guwa nak bagitau sket kat sume..
Menjawab salam hukumnya WAJIB..
Tapi salam yang berbunyi macam mane??

Assalamualaikum atau Assalamualaikum warahmatullah//i wabarakatuh..

Thats all!!!
Selain tu, lu boley jawab, boley tak jawab..
Sebab sebutan salam yang tak betul, boley datangkan makruh/dosa..
Biler pemberi salam dah ade makruh/dosa, lu nak sambot ke dosa/salam die tu??

Guwa pernah lepak ngan mak guwa, dengar ceramah kat tv pasal benda ni..
Guwa tak ingat name ape ntah ustaz tu..
Lepas dengar tu, mak guwa pon sambong lagi ceramah pasal benda yang same..
Ilmu agama guwa tak banyak, sebab tu guwa boley ingat benda2 yang kecik ni..
Guwa nak terang panjang2 pasal benda ni kat sini susah..
Kompom ade salah paham punye..
Lu orang pergi la carik mane2 ulama' yang sahih..
Jangan carik Si Pandai macam Ulama' ni sudah.. 

So, lu orang ade nak tambah o tolak mane2 hukum tak??

8 comments:

gelaskaca said...

mat..

selamat ari rye..

haha..
org yg ko cite tu bior kan jekk..

kite ni sape je mat nak lwn ilmu die..
nak tentukan kita dah jauh ke x..

be cool..
pe yg wajib buat,kita buat..
pe yg haram..jangan la buat..

tu jek..

محمد زهراوي said...

ahahaha..kim salam kt Imam Muda tuh..

Chief Ammart said...

Assalamualaikum.. Jgn memarahinya pun... Atoi...nmanya pon xbole blahnya pon... Selamat hari raya maaf zahir batin... nnt aku dtg rumah ko pun.. mkn mi limau.. hahah

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

nasib ko pandai nk jwb dgn org cenggitu huhu =)

J. Love said...

'samekom', 'cekom', ni pun stok nak kena lempang jugak kan?

real kadijah. said...

assalamualaikum=)

RastaMat said...

WAALAIKUMUSSALAM JIJAH...

ururules said...

wahahahahaa! bagus org melayu zaman sekarang nih. ko tak salam tangan dia ke?