Feb 10, 2010

Kenapa Aku Penat?


Selama beberapa tahun aku telah merungut kerana kurang tidur dan
terlalu banyak tekanan dalam hidup, tetapi sekarang aku tahu kenapa
ianya berlaku (the real reason) :

Aku keletihan kerana terlebih kerja (overworked) ... nak tau kenapa?
Di bawah ini aku akan tunjukkan kenapa aku mempunyai beban kerja
yang lebih dan ianya adalah benar dan bukan rekaan aku :

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah
23 juta orang.

1.7 juta
darinya sudah bersara.

Jadi tinggal
21.3 juta orang.

1.3 juta
pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun.

Jadi tinggal
20 juta orang.

Dari
20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika,
sekolah, kolej, universiti dll).

Jadi tinggal
13 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari
13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja
kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja.

Jadi tinggal
8 juta orang yang boleh buat kerja.

Tolak
3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera
darat) pasal diorang nie nak kerja macam mana...
tinggal dalam hutan.

Dah tinggal
5 juta orang yang boleh buat kerja....

Dari jumlah itu, tolak
2.7 juta orang yang menganggur dan tak der
kerja surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university
student, org yg kena buang kerja dll).

Tinggallah
2.3 juta orang yang boleh buat kerja.

Dari jumlah ini, sebanyak
1,215,512 orang dilaporkan
sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh
Malaysia (tak kiralah
hospital swasta ke atau
hospital kerajaan dan ini termasu klah hospital gila).

Dah tinggal
1,084,488 orang yang boleh buat kerja....

Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat

1,084,486
orang di dalam penjara dan Pusat Serenti
di seluruh negara.

Jadi dah tinggal
2 orang yang boleh buat kerja...

Dan
2 orang itu adalah engkau dan aku...

Dari dua orang ini..... engkau
SEKARANG masih duduk depan komputer,
main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat
dan tak buat kerja langsung.....

...jadi tinggallah
Aku sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie...
mana aku tak letih!!


Jadi sedarlah skit....





P/S : Semua statistik di atas boleh dirujuk
kesahihannya di Pusat2 Bancian,
Kementerian Kesihatan,
Kementerian Pertahanan, Jabatan Tenaga Raya,
Kementerian Pendidikan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Takkan nak rujuk itu pun nak kena suruh aku buat.



No comments: